Wednesday, March 21, 2012

Syarat-syarat kelayakan UIA

Assalamualaikum...Aucaaaakkk!!! He2..
Baru nak update blog Nani? He2. Almaklum laaa..Busy..Ok, kali ni sebenarnya aku nak story pasal syarat2 kemasukkan ke UIA.  "Bagus sangat ke UIA ni sampai nak promote camni sekali?"Err..sebagai mahasiswa UIA, mesti la aku akan cakap UIA best. Kenapa best? Sebab setahu aku, UIA satu-satunya Universiti yang membenarkan studentnya menukar kos kepada kos lain yang dirasakan bersesuaian dengan kelayakkan dan minat masing2. Ok, tak melalut banyak sangat, sebab byk bnda lagi nk kena story kat bawah ni.

Ok, aku akan ceritakan mengenai Kos2 yg ada kat Pusat Asasi UIA PJ ni and syarat2 kelayakkan.

1) Bioscience (Sains hayat): 
Kalo korang amik kos ni, korang berpeluang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang-bidang sains yang lain yang lebih menjurus kepada medik la. Ke arah Bio2 gitu lor. Prospek pekerjaan jugak sangat luas nanti. InsyaAllah. Sape2 yang minat Bio tu, boleh la apply kos ni yer. Syarat2 untuk masuk kos ni ialah:

SYARAT MINIMUM:
C+
Bio, Chemist, Fzik, Math, Add Maths dan Bi

2) Physical Science (Sains Fizikal)
Haa, yang ni pulak, kalo sape yang minat gila dengan math tu, oleh la apply. Nanti degree, boleh sambung ambik kos Statistik, Operational Research, Optics, Financial Mathematic, Pure Math dan Computational Math. Fuh, semua Math kan? Hi2. Syarat2 nya ialah: 

SYARAT MINIMUM
C+ 
Chem, Fzik, Math, Add Math dan BI

3) Allied Health Science (Sains Kesihatan Bersekutu)
Untuk kos ini pulak sesuai la utk sape2 yang nak menceburi bidang audiology, Dietetic, Optometrist, dan Radiography and Diagnostic Image.

SYARAT MINIMUM
C+
Bio, Chem, Physics, Add Math,Math and BI

4) Nursing (kejururawatan)
Haaa..yang ni, aku nak galakkan lelaki2 kat luar sana yg baru lepas SPM tu, masuk la kos ni. Sure2 and amat2 la aku yakin, peluang keje tu depan mata je. Sebab nurse laki semakin kurang. Nape taknak jadik nurse? Geli? Haihhh..Pahala nak tak? Takkan la, pompuan je yg nak rawat laki. Malu kottttttt....! ahaks

SYARAT MINIMUM
C+
Bio,Chem, Fzik, Add Math, BI, Math

5) Pharmacy (farmasi)
Hoho, yang ni, sape yang minat dengan ubat or gila ubat, boleh la amik kos ni. Hi2. Best kot. Doktor bukan tahu sangat kot pasal2 ubat ni. Korang ahlai farmasi lagi pakar kalo bab2 ubat ni. Silap2 ai bulan korang leh cipta ubat utk lawan denggi, Aids and HIV. Sure pemes masa tu korang. Haha. 

SYARAT MINIMUM
B+
Bio dan Chem
 B untuk Fzik, Math,Add Math dan BI

6) Dentistry (Pergigian)
Yang ni pulak, sesuai bonar utk sape2 yang sukakan something yang berkait dengan gigi ni. Kalo gigi2 berlubang tu, memang depa ni suka la untuk mengoreknya atau menampalnya atau mencabutnya. Hahaha. 

SYARAT MINIMUM
B+ untuk Bio dan Chem
B utk Math, Add Math dan BI

7) Medic (Perubatan)
Yang ni, sape2 yang bercita-cita nak jadik doktor boleh la apply. Sape2 yang suka suntik orang tu and so on la. Bila da jadik doktor tu, jangan pulak bagi ubat salah ye. Kesian pesakit tu. Hi2.

SYARAT MINIMUM
B+ untuk Chem dan Bio
B untuk Math, Add Math dan BI

( Ok, antara kos2 yang aku telah nyatakan kat atas ni, sape2 yang join Skos ni, akan menyambung degree mereka di UIA Kuantan ye yang mana khusus untuk budak sains cam kat atas tu)
Main Entrance UIA Kuantan. Cantik gak. 
8) Engineering (Kejuruteraan)
Haa, ini kos aku. Haha. Sape2 yang berminat nak jadik engineer tu boleh la kalo nak join. Subjek yang diambil sama dengan subjek utk kos Physical Science. Bidang kejuruteraan yg ditawarkan nnti degree ialah 
  1. achelor of Engineering (Computer and Information Technology) (Hons)
  2. Bachelor of Engineering (Manufacturing Systems) (Hons)
  3. Bachelor of Engineering (Mechatronics) (Hons)
  4. Bachelor of Engineering (Material) (Hons)
  5. Bachelor of Engineering (Aerospace) (Hons)
  6. Bachelor of Engineering (Automotive) (Hons)
  7. Bachelor of Engineering (Biotechnology) (Hons)
  8. Bachelor of Engineering (Telecommunications) (Hons)
SYARAT MINIMUM
B untuk Math dan Fizik
C+ untuk Add Math, Chem dan Bi

9) Architecture & Environmental Design ( Senibina reka bentuk dan alam sekitar)
Fuh, panjang kan nama dia? Ahakxx..kat UIA kitorang just panggil ia, kos AED. Ringkas dan padat kan? Kos ni sesuai utk sape2 yang pandai melukis, kreatif dan minat utk jadi arkitek. Budak paling bz kat UIA ialah budak AED la. Asyik2 dengan projek je. Hihi. Sape paling relaks? Of kos budak Engineering. Ngeee Kos ni sesuai utk sape tak suka math, tak suka menghafal and tak suka exam. ^^

SYARAT MINIMUM
B utk Math
C+ utk Bi
Dan C untuk mana2 subjek lain yang korang amik

10) Law ( Undang-undang)
Haaaa..ini pulak kos kawan baik aku. Ha2. Tapi dia budak USIM la..ahaks..Ramai cakap kos Law ni kena banyak menghafal. Sebenarnya tak pun. korang just kena FAHAM dan FAHAM je. Kalo faham, insyaAllah ok je. Korang jsut kena ingat akta and seksyen je. Tpi tu pun boleh bawak masuk lam exam kalo tak silap aku.
SYARAT MINIMUM
A- untk any subjek yng korang amik
B+ untuk BI / kombinasi B untuk BI and B+ utk Arab (for those who learn arabic)
B Sejarah (siyes, sejarah penting kot)
C utk Math and mana2 subjek lain yg korang amik.

11) Human Science (Sains Kemanusiaan)
Hihi..sape2 yang suka untuk belajar sal psikologi and bahasa gerak tubuh manusia boleh la apply kos ni. Best kot. He2. Nak jadi motivator cam Dr.Fadzilah Khamsah tu ke boleh la. 
SYARAT MINIMUM

B utk BI
C utk Math
dan C untuk mana2 subjek lain yg korang amik.

12) English ( Bahasa Inggeris)
Kos ni sesuai utk sape yg nak amik Tesl tu. Alaaahhh..tak semestinya korang joinkos ni korang kena jadik cikgu. Please broaden ur mind la my dear frend. Hi2. Mana tahu, korang leh jadik pakar BI ke. Korang leh mengarang Poem ke. Or something else. Think out of Box la. Jangan sempitkan pemikiran anda. Hi2.

SYARAT MINIMUM
A- utk Bi (of kos kena A, nama lagi Bi kot huhu)
C utk Math dan utk 2 lagi subjek lain yang korang amik.

13) Arabic ( Bahasa Arab)
Hurmm, sape minat arab, leh amik kos ni. Bahasa Arab tu kan bahas Syurga. Hi2. Beruntung kot sape yg join kos ni. Sebab tak ramai orang la yg faham and reti arab ni. Korang leh memahami al-Quran. best kan? Korang pun boleh gak jadik Duta Malaysia kat negeri2 di timur tengah tu ke. InsyaAllah.

SYARAT MINIMUM
A- untuk Arab Tinggi
C untuk Math dan mana2 2 subjek yang korang amik

14) Economics And Management Science ( Ekonomi dan Sains Pengurusan)
Ni satu lagi kos yg namanya pjg. So, kitorang singkatkan jadik Econs je. Hu2. Untunglaa..sebab sape2 yg join kos ni, xyah dah nak duduk dekat PJ. Sebab dorang terus berada kat Gombak. Student lain, kena tunggu abis asasi dulu baru leh pegi Gombak or Kuantan. Untunglaa depaaa. Huhuh.

Suasana UIA Gombak dari pandangan atas

SYARAT MINIMUM
A- untuk Maths
B untuk BI
C untuk mana2 3 subjek yang korang amik

15) Islamic Revealed Knowledge  (Ilmu Wahyu dan Warisan Islam)
Haa, sape2 yang berminat untuk menceburi bidang agama tu, boleh la join kos ni. Banyak faedahnya kalo korang join kos ni. korang belajar ilmu2 Islam. Bagus lah kan? Bidang kerja pun luas. Tak terhad kepada Ustaz/ Ustazah je tau. Ni kos terakhir yng ditawarkan. ( bguslah..tgn pun jenuh dah nak menaip Hehe)

SYARAT MINIMUM
B+ untuk Arab Tinggi or B untuk Arab Komunikasi
 B untuk PAI/PQS/PSI
C untuk Maths
D untuk BI
dan C untuk mana2 2 subjek yang korang amik.

(Semua student2 yang join kos2 yg kat atas ni selain dari kos Sains akan dapat melanjutkan degree dorang di UIA GOMBAK iaitu kampus INDUK utk UIA. Bestnyeeerrrrrr)
UIA GOMBAK..Cantik kan?? Tak Sabar nak masuk Gombak Yehaaa!
Utk sekarang ni, korang akan masuk Pusat Asasi UIA dulu yg terletak di Petaling Jaya. Alah..sebelah UM tuuuu.. Hu2. Best kot duk sini. So, jom apply ramai2 untuk masuk UIA. Kami menyambut gembira kedatangan kamu semua. InsyaAllah. Semoga info2 kat atas dapat bantu korang sikit sebanyak dalam memilih kos yang ditawarkan. 
Ada pape tanya tau. Sekian Wassalam.
Ni gambar entrance utk pusat asasi UIA PJ. Sori xder gmbr best

P/S: Kalo korang nak cek korang layak ke tak. Jom cek kat SINI.
P/S/S: Info lanjut leh tgk DI SINI


336 comments:

  1. Replies
    1. salam .. sy nak tanya , sy ni suka sangat bidang math ..tp masalah nya ..kalau sy nak masuk asasi sains fizik, sy tak ade kelayakan sebab sy tak ambil subjek fizik ,,sy cme ambil subjek bio,kimia, bi,admath, math .. boleh bantu sy?
      syukran ..

      Delete
  2. huiyo... banyaknya...

    saya rambang mata nak pilih kos mana. hee..

    ReplyDelete
  3. saya nak kos bahasa arab tuuu. tapi...

    ReplyDelete
  4. Hansyirah: hahah..banyak kan? tu jenuh nak taip tu..huhuhu..tapi takpe la kan..hihihi..tlg adik2..

    Ainbinafsy: hihihihi..awak bleh je amik arab kalo nak..huhu

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak.. saya ada benda nk taya dan harap akak bole tlg jwb.. mcm nyh.. result SPM saya dapat 4A dan lain semua credit.. yg masalahnya saya nk ambil LAW.. tp dia tulis math nak C.. saya pulak math dapat D.. mcm mane ye? saya tak layak ke nk ambil law kt UIA nyh?? saya dgr ada org kata LAW x berat kan math.. mcm mane ye? tlg eh..

    ReplyDelete
  6. Waalaikumussalam w.b.t: urm..adik syaza eh? okay2..camnih..adik cuba cek yang kelayakkan di link yg akak dah bagi tu..pastu..kalo cth dia cakap layak..adik bleh je apply..tapi kalo contoh adik apply uia..dapat uia..tapi tak dapat kos Law..xpe..sokay..dun worry..sebab..UIA menawarkan sesapa yg nak tukar kos..bleh tukar kos. so adik amik la kelebihan kat situ utk tukar kos nnti..^^..minat Law eh? heheh..ke nak lari dari math? hehe.gurau..

    ReplyDelete
  7. umm maksod akak tukar kos tu macam mana eh?

    ReplyDelete
  8. Shaznina: urm...contoh..adik dapat tawaran ke uia..dalam kos Human sains..pastu..nanti masa minggu taaruf..dia akan bukak satu ruang..untuk sape2 yg nak tukar kos. jadi..masa tu..adik boleh try apply nak tukar kos dari Human science ke law..^^..that mean..walopun adik masuk uia bukan dengan Kos law..tapi adik ada peluang untuk masuk kos law dgn melakukan pertukaran kos..akan ada borang yg perlu diisi la nnti..:D..

    pendek kata..kalo adik dapat masuk UIA..da untung sgt..sbb dpat tukar kos kepada kos yg kita tak suka kepada kos yg kita nak. tapi xsemuanya di approve..ianya bergantung jugak la pada department

    ReplyDelete
  9. edit blog eh???nok final doh ni...de lagi dio..ha3

    ReplyDelete
  10. Majrashid: yup..huhu..sebab toksei eh pink lamo2..urm..dah nak final dah kan..:D

    ReplyDelete
  11. akak ! result spm saya 1A+bm,3A utk ag,sej,math.1B+ bi. 2B utk bio,chemis.2C+ utk fiz,addmath.. result ni boleh diterima ke utk apply bioscience?? saya btul2 nk ambik asasi dekat uia pj . tapi takut dgn result ni saya x layak . tlg saya ye kak ! tq

    ReplyDelete
  12. assalam. akak kenapa link kat p/s tu ckp sy x layak amek law. tp bila saya baca kat kelayakan yg akak ckp saya layak? btw,,sya harap sangat dpt uia..

    ReplyDelete
  13. blajar kat uiam mmg fully english ke?...asasi 1 taun ke 2 taun?

    ReplyDelete
  14. sy insyaAllah akan amik asasi bahasa arab kat uia PJ..tlg beri tunjuk ajar ye.. =)

    ReplyDelete
  15. saya batch otw nak masuk uia..hehee...taun nie spm..and sy nak amik AED..insyaAllah

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak. Nak tanya sikit. Boleh tak kalau dekat UIA ni kite just ambil asasi je. Then degree sambung kat U lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..hurmm..boleh kott..tapi susah sikit laaa..:) banyak benda yang kena buat.. :)

      Delete
  17. salam,nk tye sket? kalau sy tak ambik bahasa arab kt skola tp nk ambik bidang slamic Revealed Knowledge (Ilmu Wahyu dan Warisan Islam) buleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..owh..boleh aje.. hehe..
      berminat nak amik bidang tu eh? amatlah dialukan.
      :D baguslah. Boleh je..

      Delete
    2. Abis tu bahasa arab tu mcm mne? sy tak blaja.

      Delete
  18. slm,nak tny ana dr university al bayt jordan 5thn dh kat sini,nak transfer ke uia blh x? bidang syariah islam,usul fiqh, cm mane cara die? blh tlg bg maklumat pada ana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..:)..hurm??? nak pindah ke uia? tapi 5 tahun kat jordan? owhh..nak amik master or Phd la ni? rasanya boleh kot..tapi tak tahu la skang ni caner..nanti saya cuba carikan caranya ye

      Delete
  19. Best nye kalau dapat masuk UIA..saya nk blajar betol2 la supaya dapat 9A+ boleh la saye ambik course Medic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..hehe..insyaAllah..study leklok ye..mana tahu, ada rezeki, boleh masuk sini dan belajar dalam kos yang awak mahu..:)
      usaha leklok..insyaALlah dapat

      Delete
  20. Salam,,hye akak sye suke bce ape yg akak tulis..
    byk sgt mmbntu,,lawak pon de...hehehe..
    1st tme sye try kelayakan mgikut bdang yg sye ske..finally,agak tkjut jgak coz gve gud respon,,rupe3nye sy layak dlm byk bidang sains,especially course yg sy sgt3 mnt dpd kcik iaitu medic,nmun xksampaian nk smbung sane krn sbb3 ttntu n kini sye tlh pon mymbung plajaran di uniten mgikut course yg tlh dipilh oleh parents.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..hehe..ye ke? Thanks la.. Akak saje je tulis. Kot2 membantu depa buat pilihan yang elok untuk masa depa depa. Huhu.. Wah, tahniah since adik dapat kos yang adik minat. Belajar leklok taw. Life kat U tak sama macam kat sekolah.
      Adik, pandai2 la pilih kawan jugak ye. Heeee. :D
      Akak doakan adik berjaya dunia dan akhirat. InsyaAllah

      Delete
  21. Akak kalau nak masuk asasi, 1 tahun atau 2 ye? mana lebih baik, ambil diploma atau asasi yang ada kaitan dengan subjek diatas? Btw, sy dulu berminat nk jd arkitk but kat sekola ambil subjek akaun, akak rasa cita-cita sy masih bole direalisasikan ke kalau ambil aed kat uia ni????? dan mana kos yg lbh trjamin??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Mana2 pun boleh dik. Kita kena yakin, rezeki apa semua tu ditangan Allah. :). Boleh je nak amik AED pun. :) Lagipun adik minat kan? Akak sarankan amik asasi. :)
      Kalau adik nak cepat amik Degree, adik amik program 1 tahun. :). Boleh je. ;)

      Delete
    2. betul tu, asasi lebih bagus.. kalau adik nak cuba asasi kat Uia..lagilah bgs sbb kat uia nie persekitarannya islamik gitu.. hehehe.. btw, program 1 tahun tu bgantung kpd pencapaian masa English Placement Test nnt..sng je...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Ouhh, ok insyaallah kak.. ada test bi lagi? hm sbjc plg rndh mrkh sy dpt cred je.. hm klau tk pas mcmana kak?? akak nk tnye stu lg, utuk sbjc aed tu kalau tak ambl sbjek fzk sume tu still bole ambl ke??

      Delete
    5. InsyaAllah boleh kot.. tapi adik cuba cek dulu kelayakan dulu ye berdasarkan result nanti. Kelayakan untuk kos untuk sesuatu U boleh di cek di internet. tapi saya talder linknya..sori ye

      Delete
    6. Amin, insyaallah kak. akk doakn sy dpt ye :)

      Delete
  22. asalamualaikum , .saya ada pertanyaan penting tapi ada tak lagi owner blog nie?

    ReplyDelete
  23. asalamualaikum , .saya ada pertanyaan penting tapi ada tak lagi owner blog nie?

    ReplyDelete
  24. macam ni kak , .hurm . . Saya tengah amik SPM, so saya nak tanya kat akak ,ada harapan ke nak masuk UIA ni andaikata math saya fail..ada ke harapan saya nak mohon masuk UIA ? Soalnya memang minat saya mendalam dalam subject agama sejak azali, so saya berharap sangat dapat belajar kat uia nie :'( tapi saya tak minat math n time spm byk sy tinggal soalan..sbb tak belajar dulu :( tpi subject lain saya tekankan sikit usaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm..yang tu sy tak sure plak.. tapi sy nak pesan la. :), walau macam mana kita tak sukakan sesuatu subjek, kita perlu juga usaha untuk mempelajarinya.. saya faham apa awak rasa pasal math ni.. saya dulu pun anti math..sampai skang saya anti math..tapi last2 saya dapat kos engiine yang memerlukan saya untuk mendalami math dan fizik.. so pengajarannya kat sini, kita hendaklah study kerna Allah, bkn untuk exam..maaf ye ttbe cakap macam ni.. tapi saya nak pesan la sebab saya dah ada pengalaman sal ni.. so, demi untuk masa depan yang baik..berusalah ye.. ;) insyaAllah masih sempat..jangan down2.

      ada rezeki insyaAllah dapat.. ^__^

      Delete
    2. saya faham..sekarang saya menyesal sgt2.. saya rase mcm rugi sgt2 x belajar dulu pasal math..betul apa yg akak ckp tu..tapi minimum math kene kredit kan? So,ada harapan tak sy nk jugak masuk..ade tak kwn akak ke yg pernah mcm sy tapi dpt masuk ke? Soalnye . .sy rase sedih sgt2 kalau disebabkan math fail sy tak lepas masuk UIA... :(

      Delete
  25. saya faham..sekarang saya menyesal sgt2.. saya rase mcm rugi sgt2 x belajar dulu pasal math..betul apa yg akak ckp tu..tapi minimum math kene kredit kan? So,ada harapan tak sy nk jugak masuk..ade tak kwn akak ke yg pernah mcm sy tapi dpt masuk ke? Soalnye . .sy rase sedih sgt2 kalau disebabkan math fail sy tak lepas masuk UIA... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, tiada yang mustahil sebenarnya. InsyaAllah mungkin awak dapat kalau ada rezeki kat sini.. :) banyakkan berdoa kepada-NYA, agar diberikan yang terbaik oleh-Nya ye. Teruskan usaha utk subjek yang lain jugak ye. :). Gud luck

      Delete
  26. salam. kak, boleh tak explain further pasal asasi, diploma dengan matriks? saya tak pasti diploma tu macam mana? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. maaf lambat balas..
      hehe saya pun tak reti nak terangkan. Tapi saya sarankan, better amik asasi.
      Diploma ni, lama. Tapi lepas habis study awak dah boleh apply kerja. Asasi ni, singkatan pengajian untuk diploma. Tapi tak boleh kerja lagi lepas asasi. dan awak boleh sambung degree terus. Jimat masa. Sebab diploma, lepas 3 tahun baru boleh apply nak buat degree. Kalau asasi just satu tahun je.

      Matrik ni pulak, lebih kurang macam asasi. Sistem pengajian kat matrik lebih kurang macam kat sekolah. Kat matrik ni agak tough sikit. kena usaha lebih kalau nak survive. :)

      Delete
  27. Assalammualaikum akak . Kalau lepasan SPM kemudian nak lanjutkan pelajaran ke ipta kemudian nak amik kos Sains Kemanusian so dari tingkatan 4 kena amik aliran apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Human science? Biasanya kalau amik subjek sains tulen macam fizik, kimia, bio pun dah boleh apply. Maknanya, kalau amik aliran sains pun dah ok. :)

      Delete
  28. Ya Allah.. Sangat membantu. Syukran jazilan =) mudah2an dapat jejakkan kaki kat UIA ni. Doakan keputusan SPM sy ya. TQVM =)

    ReplyDelete
  29. Masuk 2 ade ujiankan wajib ambik bahasa arab ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi satu kak saya tak tahu bahasa arab mcm mane

      Delete
    2. Mengenai itu, awak akan amik subjek bahasa arab la bila awak di CFS nanti. :) Tiap2 orang wajib jalani ujian APT dan EPT tu. :) Good LUCK

      Delete
  30. dentistry,medic,pharmacist akan dapat biasiswa jpa ke?

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum akak,,
    nk tanye klau kat uia nie,,ape syarat2nye kalau nk smbg ijazah kt luar negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, yang tu, saya tak pasti lagi. Nanti bila saya dapat info, saya buat entri pasal ni ek. :)

      Delete
  32. salam kak, saya dari aliran sains dan brminat dgn course sains kemanusiaan. tp saya ade baca dkt web rasmi uia & beberapa blog, kate nye aliran sains susah utk msuk dlm course ni...mcm mne ye.? saye confius baca komen d atas,,bantu saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, maafkan saya ye.. sebab maklumat yang saya beri kat ats tu bercanggah. Hurm.. akak pun tak berani nak kata. Memang awak minat eh kos ni? :) nanti akak cuba tanya kawan akak yang amik kos ni ek. :) mohon contact akak di fesbuk ye.

      Delete
  33. salam,
    sy sekarang semester satu di uia...tp tersangkut di celpad sbb sy direct intake student.
    sy rasa rugi masa sy sbb sepanjang semester x boleh amik apa2 course selain english dan arab
    jadi sy cadang nak tukar universiti.
    macam mana prosesnya yer?
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius ke awak nak tukar U? pergi jumpa dean tak? cuba bincang leklok dulu dengan pihak UIA. Pasal pertukaran U tu, saya tak reti nak terangkan camner. Maaf ye. :) Tapi saya harap, awak fikir baik2 dulu taw. :D.. All the best.

      Delete
  34. salam.saya baru je abis spm 2012 dan tgh tggu kputusan..sy terfikir nak amik engineering jadi sy nak tanya tentang peluang pekerjaannya..sbb sy nie x pndai mna espcecially bi...sy pkir nak amik asasi kejuruteraan pastu amik sama ada Bachelor of Engineering (Computer and Information Technology) atau Bachelor of Engineering (Telecommunications)...tapi sy x thu nnti keje apa yang akn ditawarkan..boleh tak akak tlg explain...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh.. tahniah dik! akak pun engineering jugak. :) dun worry.. at first, memang semua takkan pandai nak cakap BI.. akak pun tak pandai.. lagi2 akak ni orang kelantan.. cakap BI pun bau budu lagi.. hahahaha.. adik proceed je dengan minat adik.. bila dah masuk asasi uia ni, cuba belajar praktikkan BI. bila dah masuk Gombak nanti, adik akan rasa dengan sendirinya untuk cakap BI tu. Itulah keistimewaan mahasiswa UIA. sebab tekankan BI. Bab peluang kerja, adik jangan risau, kebanyakkan graduan UIA tak ramai yang menganggur sebab kebanyakkan pelajar UIA dilatih untuk tingkatkan soft skill. Adik akan faham sendiri semua ni bila adik masuk UIA. Gud luck ye

      Delete
  35. assalamualaikum.... kak
    saya bercadang untuk ambil asasi or matrik...saya pakai purdah so klau kat matrik memang langsung xboleh pakai purdah kan?...cmne pulak di asasi uia ea??.... dan saya nak tanya juga...saya cadang utk ambil course aducation>pendidikan awal kanak2...< masa degree nnt,,InsyaAllah...ada tak course ni di uia?,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaff..salah eja...education :) ..... dan saya nak tanya jugalahh... masa dlm kuliah nnt lect ny akan ajar dlm dwi bahasa ke? atau just Bi sbb yg sy tahu uia sgt menekankan Bi n BA.. kadang2 sy rasa mcm xlayak pulak nk masuk ke UIA ni sbb Bi saya agak lemah...boleh tu boleh tapii disebabkan jarang bercakap jd ia mcm sukar... terima kasih :)

      Delete
    2. Salam.. adik, maaf lambat sangat2 la balas.. tak perasan, sebab komen banyak sangat masuk. :) Hurm, kalau di asasi, pasal pemakaian purdah tu, kalau ikut peraturan U, memang tak boleh. Tapi bila masuk gombak, insyaAllah boleh. ^_^ Bagus adik ni. Kekalkan imej anda.

      Biasanya, kalau di asasi, dia ajar dalam BM and BI. Biasanya more to BM. Tapi bila dah kat gombak, no more BM. hehe.. sebab foreigner ramai giler. Hensem2 pulak tu. ngeh ngeh.

      Sokay, sal BI lemah ke apa, bila adik masuk UIA nanti, haaa.. ngetop la BI nya. ^_^. Sa Kuliah education tu, saya tak pasti. Mungkin boleh tanya senior yang lain di group IIUM 2011/2012 (facebook)

      Delete
  36. Assalamualaikum kak. sy student lepasan spm 2012. sy btol2 nak masuk uia and nak amik dentisty. ada harapan x nak masuk uia kalau kat borang upu pilihan 1 hingga 5 sy isi asasi pgigian, prubatan, farmasi , sains hayat and sains bersekutu. Tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ia juga bergantung kepada kelayakan SPM adik nanti. :) InsyaAllah saya rasa boleh. Jangan lupa berdoa pada Allah k. Andai UIA tempat yang baik untuk adik, insyaAllah di sinilah adik akan belajar. :D

      Delete
  37. assalamualaikum akak .. kalau nak jadi phisioterapist asasi kena ambik ape? lepas asasi ambik ape plak .. trimas kak : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Bagus niat adik tu. ^_^ biasanya, kalau nak jadi fisiotherapist, adik boleh je nak amik medik pun. Atau, boleh amik kos sains kesihatan bersekut (Allied health science) untuk asasi. Bila dah nak masuk degree nanti, dia akan ada beberapa pilihan cabang perubatan yang bakal adik pilih untuk adik ceburi. Good luck.
      May Allah bless you.

      Delete
  38. Assalamualaikum akak :) tumpang tanya, kalau nak masuk UIA ni memang kena ambik bahasa Arab ke? saya memang tak tahu apa2 langsung pasal bahasa Arab ni..kalau BI tu boleh la.. lagi satu, nanti ada ke ujian untuk bahasa Arab ni? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bercadang nak ambik kursus medic or bahasa inggeris. memang kena ambik bahasa Arab jugak ke kalau masuk UIA?

      Delete
    2. Yup, kena amik juga bahasa arab kalau contoh gagal APT. ^_^

      Delete
  39. Sukanya tengok..kalau sy diploma boleh x apply uia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh,,tpi klau nk smbg degree medic, pharmacy and dentistry x blh..mksdnye boleh ambik degree UIA selain dri 3 tu..

      Delete
  40. assalamualaikum akak..trima kasih atas entry akak yang sgt mnarik ni:).. saya nak tnya,utk asasi di uia ni perlu ada kokurikulum ya & apa syarat markah kokourikulumnya?..
    mohon penjelasan..syukran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk markah kokurikulum tu, akak tak pastilah dik, sori ye. ^_^
      Tapi biasanya tak ada masalah sangat pun dari segi KO ni. Tapi buat leklok la. :)
      Kumpul sijil bebanyak

      Delete
  41. Salam akak..saya berminat nak ambik kos engineering kat UIA. Tpi bila dh kerja nanti saya x nk la jdi engineer yg jenis terlalu sibuk. Boleh x akak bagitahu degree mna yg bila kita krja nanti jadi engineer yg biasa2 dan senang ? Kalau degree yg computer and Information Technology tu mcm mne ? Boleh akak terangkan dgn lbih lanjut..contohnya kerja dia nanti mcm mna, buat apa?..cuma menghadap komputer je ke? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. :) Jadi engineer ni memang sibuk dik. Kerja ni, boleh kata semua sibuk. Nak dapat lebih, usaha mesti lebih. Tapi kalau contoh adik tak nak untuk kerja berat2, biasanya perempuan dia akan pilih untuk jadi lecturer la. Adik sambung master dulu, then amik lecturer. Tak pun boleh je kerja kat syarikat2 lain. Banyak je peluang kerja. Lagi banyak lagi gaji kalau kita buat research and PHD. ^_^

      Delete
  42. akak, nk tanya, sng kew klu kite nak tukar kos?
    katekan lah saya dpt kos sains kesihatan, tinggi ke harapan saya untuk tukar ke asasi perubatan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa minggu ta'aruf tu dia akan buka peluang untuk mereka yang nak tukar kos. Kalau contoh tak dapat tukar masa tu, adik boleh tukar setiap akhir sem. InsyaAllah boleh je. ^_^. Good luck ye

      Delete
    2. time kasih akak

      Delete
  43. salam kak, saya baru graduate A'level's dan nak apply UIA. nak tanya, kalau nak apply dentistry with my ABC (maths, bio and chem) grades boleh dapat ke? since they actually mintak B for maths, chem and bio. thank you so much. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. wow A level. Hehe, insyaAllah boleh kot. Maaf akak tak tahu sangat sebab syarat kemasukkan ke uia skang ni dah ketat sikit. Tapi, papepun, cubalah mintak ek

      Delete
  44. as'salam,akak sye nk tny sye nk ambk course AED...thn ni sye SPM...so mcm klu math x dpt B...only C...dan kalau mcm mne ad D dlm result?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Hurm, nak amik kos AED boleh je. tapi sebolehnya, elakkan dari adanya D ye. ^_^. Selamat sikit. Study leklok ye dik

      Delete
  45. salam sis..nk tanya utk pihak adik llki sy..skrg dia tgh tggu result spm klua..dia nk mintk medical tp dia ambik subjek sains je time form 5..x ambik pun bio,kimia and fizik mcm syarat2 p'mohonan 2..is it possible for him to get the position in iium as a medical student? need your feedback asap..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. InsyaAllah boleh. Cuba apply dulu ye. Mengenai kelayakan tu, boleh cek di link yang saya sediakan kat atas ye. :)

      Delete
  46. salam akak , sy lpsn spm2012 , sy nk ambk asasi sc fizikal , mslhnye sy kurang cket sbjk fiz n bi tp kt sklh xpernah pula ggal . slalunye dpt credit or utk bi pula b . lgpom sy xpernah bljr bhsa arb tp keinginan utk bljr b.arb tu tinggi . tu slh satu sbb sy nk msuk uia . utk subjek math , addmath sy ok blh dikatakn cmerlg . klu blh lps asasi nk mtk bchelor of sc (pure math).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, insyaAllah bleh. huhu.. nanti amik sains fizikal ek. Fizik tu tak apa. Kat sana nanti boleh belajar balik. Study leklok taw. Good luck untuk result kamis ni

      Delete
  47. Salam... Sy lpasan SPM 2012 ,.. Sy nk tanya kalau utk asasi tu , blh x kita apply biasiswa utk spanjang asasi tsebut hingga tamat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm.. pasal biasiswa boleh je apply. :)

      Delete
  48. salam kak nak tanya , ambil law sjrah punya subjek keputusan macam mana plak dperlukan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, hurm, untuk history, memang sangat penting untuk dapat tinggi since ianya subjek penting jugak la untuk law. :)

      Delete
  49. Salam...nk tnya untuk Asasi Economics And Management Science ( Ekonomi dan Sains Pengurusan),
    selepas tamat pengajian tersebut, untuk sambung degree course ape yang kita bleh apply ?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, adik boleh tengok di link ni ye, kos yang ditawarkan untuk budak econs

      Delete
    2. link dkt ats ea kak? lagi satu nk tnye asasi ekonomi dan sains pengurusan ni blaja apa? boleh terang x.

      Delete
  50. assalamualaikum..kak nk tnya,saya dah semak syarat kelayakan tp sy x layak utk mana2 kos.Maknanya saya x berpeluanglah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Eh, tak semestinya.. sebab UIA maybe ada buat perubahan sikit untuk syarat kelayakan. Awak mungkin boleh semak kelayakan di link yang saya bagi kat bawah entri tu ek. :) Good luck

      Delete
  51. Assalamualaikum.. akak nak tnya bole? saya minat sangat dalam bidang LAW tapi spm saya hnya 4 yang kredit iaitu BM (A) AG(B+) SEJ(B) BI(B) tapi saya punya admath dgn kimia x lulus.. bila saya semak kelayakkan saya tak layak untuk mana2x bidang pon.. maksodnya saya x layak la nak masuk UIA ? saya betol2x berharap dapat masuk UIA kos LAW tak dapat buat diploma asasi dulu pun tak ape sbb kawan saya bg tahu untuk masuk asasi hanya memerlukan 3 kelayakkan? adakah betol ? syukran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, hurm.. maaf sis, akak low sikit bab2 law ni. hehe. Takper, kalau xdapat, cuba buat permohonan lagi. UIA ada sampai 3rd intake. :) May Allah ease u. InsyaAllah

      Delete
    2. Oke terima kasih akak.. tapi saya ingin bertanya lagi.. maaf kak banyak bertanya.. dalam entry akak yg nie ada mengatakn kita boleh menukar kos. jadi sekiranya saya mengambil kos lain seperti BI dahulu dan selepas itu menukarnya adakah bole? hanya bertnya..

      Delete
  52. assalamualaikum kak,
    saya pelajar lepasan spm 2012. saya minat sangat kos Pharmacy. result spm saya untuk bio n kimia saya B+ n saya dapat 6a. ada harapan dak saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Sis boleh cek kelayakan di link yang saya bagi dekat bawah entri tu ek. :)

      Delete
  53. akak saya dapat BMBISJMMPI A,AddMathBioB+,CHEPHY C,ada harapan tak nak apply uia akak? lagi satu kak,,saya basic arab lansung takde boleh ke apply? lagipun kengkawan selalu cakap orang yang dapat result spm 6A kebawah memang takde harapan nak masuk u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, sape cakap takder harapan nak masuk U. Tipu je semua tu. Kawan saya dapat 5A je ddapat je masuk UIA, amik kos Engine and dapat skor pointer 3.0 and above. Apa2 pun, berdasarkan usaha kita jugak la.

      UIA boleh je masuk walaupun tak belajar arab. :) Sebab nanti akan belajar jugak sekejap.

      Delete
    2. saye tau kak,,tapi orang cakap tuu kelayakan untuk 5 tahun dlu.. saya ni ade minat ngan law..ade tak harapan kak dengan result saye?

      Delete
  54. Salam. Akq na tanya, kalau daa history too penting untuk law at least berapa sy perlu dpt untuk subjek too. And lagi 1, sy perlukan pendapat akq, kalaulah sy struggle dari bulan 3 nie untuk spm nnti agak2nye boleh ke sy dpt result mcm yg dprlukan untuk law. I realy need your opinion.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least B or B+ maybe. yang penting untuk law adalah history, and BI. BM pun. :) hehe

      Delete
  55. Assalamualaikum,,akak sya bru lpasan spm 2012,,ni sya nk tnya bm,bi,bio,kimia sya sume kdit tapi klo fizik n addmath sya dpt C jr,,,sya nak ambik asasi farmasi,,,tak pun diploma farmasi agak2 boleh tak dapt??/hrp akk dpt bgi jwapan ...A.S.A.P..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, hurmm.. asasi farmasi tu saya tak sure la plak.. tapi kalo diploma, boleh je kot. Tpi, cubalah apply dulu ek. Tapi sebelum tu, jangan lupa semak kelayakan di link yang saya bagi kat atas tu.

      Delete
  56. salamm . kak,, sya memg minat gle2 uiam... nak sangat pegi... tpi saya 6a 2b 1c+ .. kimia c+,, fizik n bio b.. 4a+ addmath math bm n pai . a- sej n bi... agak2 yg mne oke ea?? cerah x peluang nk sains hayat?? minat habis bio nihh..huhuu, tpi tkut uia amik strek a's je... layak kah saya...??? :'((

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. hurmm.. nak amik sains hayat? hurmm.. tak berani nak cakap.. tapi tipis la. Tapi, 1st, adik cuba apply dulu farmasi or allied health sains, pastu, nanti kat sana, adik tukar kos tu.

      Delete
    2. tq soo much sis ! :) humm, memg first choice sy mntk sains bersekutu.. xpe lah, ada rezeki ada.. insyaAllah,, tpi sis... ad ke 6a msuk uia? ad c lagi tuhh . huhuu,, xpe lah.. pape pom doa je lah agar murah rezeki,, aamiin...hehee :D good luck untk sis jgak ;)

      Delete
  57. iakak,sy nk tanye dan harap akak akan reply ,emm sy dh cube check dekat kelayakan spm tu tp sy tgk uia x de dlm senarai so agak2 nye sy bk check kat mane same ada sy layak ke tidak ,harap akak reply ,thank u :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. owh.. ada je dalam senarai kelayakan tu.. just taip je uia. :)

      Delete
  58. salam akak,harap sgt akak balas.
    sy dpt bm A,bi B,ba A,sj A,mm A+,mt A-,pqs A,psi A+,bio kimia C,fizik C+
    ape yg layak ye?boleh tak kalau sy nak mintak antara medic,dentistry dgn pharmacy?agak2 dapat tak?kalau merayu boleh?
    dan sy jugk minat sgt dgn arab tp sy takut kalau sy amek arab nnt takde peluang pekerjaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, hurm.. pasal nak amik medik tu, yang tu saya tak sure la dapat tak. maybe tipis sikit la. Cuba apply untuk Allied Health science dulu.. maybe dapat. Nanti tukar la kos. Tapi pape pun, good luck ek. :) Cuba semak jugak kelayakan di link yang saya bagi kat atas tu ek

      Delete
  59. salam, kak asasi ekonomi dan sains pengurusan mcm mne ye kak? then tuk smbg degree bleh apply course apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Oh, dia ada banyak je. Jangan lupa cek di website iium.edu.my. Tengok di bahagian course. And klik undergraduate. Cari bahagian Econs. Kat situ ada kursus yg ditawarkan.

      Delete
  60. asalamualaikum akak first thing saya nk say thanks sbb at last jumpa blog yg reply all the ques about this stuff until now kerana saya perlukan jawapan kepada pertanyaan saya ni,memandangkan results spm 2012 dh keluar kan....bismillah ok saya bercadang untuk ambik asasi law,ttpi results spm sya hnya 6A 3B+ and of the sub for B+ were SEJ&BI..msa dapat results rsa macam nak menangis sbb xsangka sejarah akn dpt B+ sja,sbb sya minat dlm sejrahhh :(..memandangkan results sya ni hnya memenuhi syrat minimum,sya merasakan peluang untk dpatkan asasi Law tidak menyebelahi sya akn ttpi sya xnak brputus asa trhdp minat sya dlm law,oleh itu sya bercadang utk tulis surat kpd pihak UIA untuk memohon asasi law sbgai tanda semangat dn minat sya dlm bidang ini dan ready to take d risk and rasa2nya diorang akn reconsider x? Hope u can reply this THANK U!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. hehe, saya rasa boleh je dapat law. Result takder la teruk sangat. :). Ok dah tu. Cuba apply jugak untuk kursus lain. Nanti, walau tak dapat law, awak still boleh tukar kos. :) Don't worry be happy.. chance tu still ada. ^_^

      Delete
  61. salam,saya hanya dpt B subjek BI,soalan saya adakah BI itu penting di uia?? sbb saya nk ambik course engineering(hok laen bereh blako)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hehe.. don't worry.. insyaAllah buleh nyoh heh. ^_^. yg penting, ada jugak apply untuk kos lain. Sebagai back up untuk masuk UIA. ^_^. kalau dapat kos lain selain engine, nanti boleh je tukar kos kat sana. Ok??

      Delete
    2. bereh2...trimo kasih

      Delete
  62. kalau masuk asasi sains hayat dekat UIA, nnt sambung degree akan masuk UIA atau boleh pergi universiti lain? and, kalau kita boleh score dekat asasi nnt, ada chance untuk sambung belajar di oversea tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. :). Chance tetap ada.. don't wori

      Delete
  63. assalamualaikum akak,saya nak tanya tentang course architecture. kalau saya dapat A utk maths A utk BI dan A utk seni kira saya layak ambil course tu kan? kalau layak nak apply kat UPU terus atau Apply kat UIA? lagi satu, syarat kelayakan yang akak tulis tu sama dengan syarat kelayakan kalau apply kat UPU ke? thank you! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Syarat kelayakan mungkin berubah dari tahun ke tahun. Better adik guna link yg saya bagi kat bawah post tu untuk cek kelayakan ek. :) bIasanya apply menerusi UPU la.

      Delete
  64. kak, nk tnya, klaw sya nk mbik aeronautical engineering or pa2 bdg engineer la sng ckp, sya ptot mbik sains fizikal or engineering? sbb saya ada dgar yg klaw mbik engineering, dya akn blajar psal IT...-_- so saya agk kepeningan di situ..d harap cepat ya balas. maseh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amik engineering ler.. lor, IT tu belajar kejap je. And kita memang kena tau.. tak tak sekhusus budak IT belajar la

      Delete
  65. assalamualaikum. saya lepasan SPM. keputusan SPM 8a1b+. kimia yg B+. Saya memang berminat nak amik asasi perubatan UIA. bagaimanakah peluang saya untuk masuk UIA ? harap2 dapat jawab persoalan ini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. Peluang untuk amik medik tu memang cerah. :) tapi tempat pengajian tu, bergantung kepada nasib la. :) Kalau dapat UIA, alhamdulillah, kalau tak dapat, tak apalah, sebab mungkin tu yg terbaik utk kita. ^_^. Sokay, cuba apply.. dan doakan agar dapat UIA ek. If tak dapat, UIA still ada buka peluang utk panggilan kedua and ketiga

      Delete
  66. assalamualaikum, erm nk tnye ni kak, asasi uia ade 2 tmpt kn? kt PJ n Nilai? so, kos ape yg ade kt pj tuh? sbb klau la kite dtempatkan kt nilai, bleh tak kte tukar kos yg ade kt PJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. dulu memang ada asasi di nilai and PJ.. tapi sekarang ni, hanya ada di PJ je. Kat gombak hanya untuk asasi economics and management je. Kalau ikutkan, dulu, kat Nilai, hanya utk budak2 arts je, kat PJ untuk budak2 sains. Boleh je arts tukar amik sains, tapi susah sikit la. Bergantung jugalah.

      Delete
  67. Assalamualaikum,kak..nk tanye ni.klu sye nk apply tok course english ( tesl) ,berape tahun? Die foundation ke cane? Pastu lau foundation buleh smbg degree kat UIA x? Ade lgi satu soklan.
    course human science tu brape lme?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. biasanya kalau degree maybe dalam 4 tahun kot.. sama gak ngn Human science. Tapi tak berapa pasti betul ke tak.Semua ni kena amik foundation. Asasi ni biasanya ada yg buat setahun, ada yg buat setahun setengah dan ada yg buat dua tahun. Depend pada kita la nak amik berapa lama.. tapi bergantung kepada result Ujian Ept jugaklah nanti

      Delete
  68. Dgn result 7A 1B 1C+ agak2 peluanh sya cerah tak utk mintak asasi sains hayat ke sains bersekutu ke? I got B fr physics and C+ fr chem. Minta pndgn dr akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi Sains Kesihatan Bersekutu (Allied Health Science) maybe peluang tu cerah je. Untuk science hayat, maybe samar2 sikit. Tapi,u boleh cek u punya kelayakan dekat link yang saya bagi kat atas. Maybe syarat2 pnerimaan dia mungkin berubah kot

      Delete
    2. Berdasarkan imasscu tu memang sy layak untuk apply asasi bioscience, physical science, applied health sc, nursing, human sc. But not fr pharmacy, medic...
      Since uia ni biasanya ambil those yg dpt staight As, sy tkut sy tdk berpeluang utk dpt. Fr upu 1st sy plh bioscience. 2nd physical sc. 3rd applied health sc. 4th human sc. Pd pndgn akak, course yg mana ada peluang cerah utk sy dpt dgn result spm sy tu?

      Delete
  69. assalamualaikum kak,, best blog akak ney sebab bnyak information yg ada pasal uia and akak pun sporting melayan comment kawan2 yang laen,, saya nak tanya pendapat akak,, saya minat nak apply asasi for seni reka bentuk dan alam sekitar, saya lepasan spm 2012 nie,, result saya hanya 6A 2B,, saya bukan budak sciences stream, saya budak skolah vokasional jer,, akak rasa peluang untuk saya dapat course nie cerah tak ke tipis jer,? selalunya budak asasi AED ney paling minimum result diorang berapa yerk waktu spm? sebab risau isi kat upu form nanti dia orang pandang pun tak borang saya sebab diorang kata saya angan2 je lebih untuk nak masuk UIA,,? apa pendapat kakak,?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. hehehe. Boleh je pun nak amik AED ni. Sape cakap tak boleh? Berdasarkan kelayakan tu, in my opinion, awak layak je kot. Tapi, untuk lebih yakin lagi, saya rasa better awak cek kelayakan awak tu menerusi link yang saya bagi kat atas. Kat situ awak akan tahu, apa yang awak layak and ape yang tak layak. :) so, better isi UPU berdasarkan apa yang dia cakap kat situ ek. ^_^. Good luck ek.

      Delete
  70. Ujian EPT tu cemane eh? Susah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian EPT tu just, jawab soalan pemahaman and esei. dia punya formt sebijik macam muet. :) So, kalau rasa macam nak lulus ept, kena study sikit la. Untuk esei, saya nasihatkan guna ayat simple je and jaga grammar. Ayat tak bombastik pun tak apa, asalkan mistake tak banyak. ^__^

      Delete
    2. ok thanks akak. Selalunya pelajar akan score tak utuk ept ni? Result ept yg camna utk pastikan kita hanya asasi untuk 1 thun je? Jika kita asasi 2 thun adkah degree akan menjadi 3 thun ke still 4 thun?

      Delete
  71. Assalamualaikum wbt kak owner blog :)
    Mudah2an dlm rahmat Allah insyaAllah..
    Akak, sy nak bertumpang tanya.. Saya lepasan SPM 2012.
    Saya berminat nak mengambil pengajian Asasi Islamic Revealed Knowledge  (Ilmu Wahyu dan Warisan Islam).
    Tapi yg menjadi masalahnya, di sekolah sewaktu SPM sy tak ambil subjek Bahasa Arab Tinggi atau Bahasa Arab Komunikasi.
    masa PMR dulu ada lah.
    Jadinya macam mana ye kak? Boleh ke saya dapat program asasi IRK tu. Sebab saya buat degil je apply UPU sebagai pilihan pertama sekali. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. May Allah bless u too :). Aminnnnn..

      Hurm, insyaAllah boleh je dapat walaupun tak belajar arab sampai habis. (I think la)
      Sebab nanti awak akan belajar jugak arab. :) Tapi, utk lebih yakin and pasti, cuba cek kelayakan di link yang saya bagi kat atas. ^__^. Kat situ kita boleh tengok kita layak tak nak apply untuk kos yang kita nak tu. Semoga membantu.

      Delete
  72. Assalamualaikum kak..
    sy lepasan spm 2012..syg minat sgt lam bidang kaunseling or psikologi..jd lam prmohonan kat upu sy pilih asasi sains kemanusiaan..klau ikut result spm sy, sy mmg layak..n stu lg..sy sgt2 nak msuk uia ni..lama dh tringin nak msuk uia sbb nak prbaiki diri..i mean sbb nma pown universiti islam kn..jd hope dpt tgktkn lg pngetahuan agama..huhu..tp sy cuma tkut x dpt msuk jer..jd tem apply upu tu lima2 pilihan sy pilih uia..bleh kn kak?..sy nak ambk asasi sains kmanusiaan tp sbb tkut x dtrima jd sy plih asasi yg laen jugak..so, pluang sy nak study psikologi ada x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. :)
      InsyaAllah peluang tu ada. Namun kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Jangan lupa, untuk berdoa juga ye semoga pilihan yang kita buat ni adalah yang terbaik untuk kta ek. :) Pasal tujuan adik nak masuk uia tu, memang akak sarankan. Kat sini memang banyak program agama. Namun, apa akak boleh cakap, bila dah masuk nanti, harap adik jangan terkejut dengan suasana sebenar dalam UIA. :) Apa akak nak pesan, carilah kawan yang baik and boleh bimbing adik. ^__^. Ok?

      Delete
    2. Hehe..ok kak..insyaAllah..bunyi mcm akn brlaku kjutan budaya je..hehe..xpe2..sy mmg dh biasa dgn kjutan budaya..bila sy baca komen yg lain rmai yg cakap uia ni bnyk ambk budak straight a je..betul ke kak?..klau betul mmg nipis la pluang sy nak masuk..lg satu sy nak tnya..ujian apt ngn ept tu klau x score asasi kta jd 2 tahun kn?..lps tu kita blajar bhasa arab..nk tnya bhasa arab yg kta blajar ni basic je ke? taupown mendalam?

      Delete
  73. assalamualaikum kak..nak tanya n,course ekonomi dan sains pengurusan n mcm mna ek???blh explain dng detail tak???syukran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Kos ekonomi and pengurusan ni lebih kepada macam akaun la macam tu. Macam bisnes ke. Tu apa yg saya tahu la

      Delete
    2. oohh,,gituh..oke..trima kasih :)

      Delete
  74. Assalam.nak masuk uia ni subjek sains xleh dpt D ka? kalau 5a or 6a tp ada 3d subjek sains xleh jg ka? Tp saya check imascu saya layak mohon asasi bi.tp subjek sains xstrong xleh la msuk uia? saya nak sangat masuk uia..recently saya dpt surat twran smbung blaja Diploma farmasi kt KATPM.Saya buntu...twrn ipts byk gak dpt..btulkah org kata kalau dpt twrn ipts byk ni xda harapan nak msuk U? tp saya percya pd Allah yg Dialah pemberi rezeki.Mohon bantu ya kak.Nak masuk uia ni at least kena dapat berapa A? 5A ada harapan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. :) Hurmm.. kalau imscu cakap adik boleh apply BI, cuba adik apply BI. Pasal tawaran ipts banyak tu, tak semestinya tak dak peluang langsung nak dapat tawaran IPTA. Saya dulu pun banyak je dapat surat ipts tu. tu memang lumrah. Setiap orang pun macam tu. :) Berkenaan berapa A tu, yang tu saya tak berapa pasti sebab UIA dah ubah dah sistem penerimaan dia tu. Dulu, kalau ikutkan, 5A tu boleh lagi. Tapi at least dapat C la. Takpe dik, apa yang penting, doa banyak2 ek. Kita hanya merancang, Allah menentukan. Dan setiap apa Allah tentukan, itulah yang terbaik untuk kita. Good luck. ^_^

      Delete
    2. oh..inshaAllah tq kak

      Delete
  75. Kalau nak pohon asasi bi subjek sains pun kna at least C ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak berapa pasti, pe yang penting cuba apply dulu. Kalau still tak dapat, boleh apply untuk permohonan kemasukan panggilan kedua and ketiga. Kalau contoh tak dapat UIA, dapat pegi U lain pun ok. Kalau IPTA la. :)

      Delete
  76. Selalunya pelajar akan score tak utuk ept ni? Result ept yg camna utk pastikan kita hanya asasi untuk 1 thun je? Jika kita asasi 2 thun adkah degree akan menjadi 3 thun ke still 4 thun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika lulus ept, takyah amik kelas BI.. and boleh amik 1 year punya. Kalau asasi 2 tahun, degree still je 4 tahun.. :) xberubah pon. Hurmm.. tak reti nak cakap. Depends on nasib la leh skor ke tak. :)

      Delete
  77. asslm.sy nk tya course ape yg sesuai dgan sy .sy cuma dpt 3a 1b+ 2 c+ 2c dan 1d for fzik.tolonglah bantu sy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalm.. hurmm.. saya pun tak berani la nak cakap. Better cek dekat link kat atas. :) Sokay, insyaAllah, rezeki ada di mana2 je. ^__^

      Delete
  78. Berdasarkan imasscu tu memang sy layak untuk apply asasi bioscience, physical science, applied health sc, nursing, human sc. But not fr pharmacy, medic...
    Since uia ni biasanya ambil those yg dpt staight As, sy tkut sy tdk berpeluang utk dpt. Fr upu 1st sy plh bioscience. 2nd physical sc. 3rd applied health sc. 4th human sc. Pd pndgn akak, course yg mana ada peluang cerah utk sy dpt dgn result spm sy tu? Result sy, 7A 1B 1C+. B fr phy , C+ chem. Harap akak sudi memberi pendapat.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, insyaAllah boleh je kot kalau dah layak tu. Tapi depends on kat orang kat jabatan pendidikan la plak yang wat pilihan nanti. pape pun, banyakkan doa agar dapat yg terbaik. Kalau dapat masuk UIA, ikut lah dalam kos mana2 pun, tu pun dh kira ok.. sebab nanti leh tukar kos.

      Delete
  79. salam,saya nak tanya asasi sains kesihatan bersekutu UIA ada fisioterapi x????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, saya rasa ada kot.

      Delete
  80. Salam kak saya nak tnya , sya lpsan spm 2012 sya bermint mngmbil course bhsa inggeris .sye mndpt 5A4B . Dan bi sye mndpt A+ . Tpi persoalanny lyak ke sye mndpt asasi di uia dgn keputusn 5A itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Maybe boleh.. sebab kawan saya dulu 5A jugak. Tpi yg penting.. banyakkan berdoa ek. :)

      Delete
  81. di mana saya boleh mendapat kepastian sama ada di asasi sains kesihatan bersekutu di UIA ada fisioterapi ke tidak...sebab nanti saya takut tersilap pilih....harap reply....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmm.. awak boleh ke iium.edu.my.. tengok dekat ruangan course yang ditawarkan tu.. tengok bahagian undergraduate.. cek ada ke tak. :)

      Delete
  82. salam akak..saya nak tanya boleh ke kalau spm dpt 3A masuk asasi sains kesihatan bersekutu?????bio dpt A+

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. entahlah dik, saya pun tak berani nak cakap. Maaf ye. Mungkin boleh cuba. Tapi cek dulu kelayakkan di link kat atas ek

      Delete
  83. salam.sy nk tanye layak ke sy masuk uitm walau pun sy dpt 3a 1b 4c dan 1d.tolonglah kak bantu sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. mohon adik cek kelayakkan di link yang saya bagi kat atas ek. :)

      Delete
  84. salam akak....saya amat berminat untuk masuk UIA...sbb saya pun dari aliran agama....result saya hanya mmpu mendapat 7a (bm A+, math A+, BI A-, PSI A-, PQS A-, BA A, Sejarah A)Addmath B+, Bio dan Chemist B dan C+ utk fizik. Jd nak tnya pendpt akak.... bolehkah saya diterima masuk asasi di UIA dlm bidang law, sains bersekutu, sains hayat, human sains dam econ (pilihan di UPU).... dgn kptsn yg sedemikian adakah saya layak utk menjdi pelajar asasi di UIA...mmandangkan ramai lg yg mendpt kptsn yang lebih baik dari apa yg saya perolehi....syukran....




    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. hehehe. saya pun 7A jugak dulu...masuk je UIA ni. InsyaAllah peluang nak masuk UIA tu ada je. Banyak2 kan berdoa semoga ada rezeki kat UIA. Ok? hehe. Good lUck

      Delete
  85. Salam..akak, =) saya lepasan spm 2012, aliran agama..Saya memang berhasrat nak masuk uia..Result saya baru2 nie (6A+ 2A 1B+),, BM A+, BI A+, mt A, SC A+, SEJ A+, eko A+, arab A, PQS A+, SY B+..masalahnya saya confuse nak pilih asasi apa..saya agak berminat dgn asasi ilmu wahyu or asasi b.arab,, pda pendapat akak antara kedua dua asasi ni yg mana lebih mudah utk study.. n bley akak terangkan asasi ilmu wahyu ni blajar aper ek..klw ambil asasi ilmu wahyu ni nnti bleyh kerja apa..hehe..saya harap akak bleyh beri pencerahan supaya sya boleh bt pilihan yg tepat untuk first choice upu..syukran..^_^

    ReplyDelete
  86. salam akak,sy minat sgat nk amek medik,ada peluangkah sy jadi dengan keputusan 3a 1b 4c 1d...tolong beri pandangan sejujurnya akak....tq

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum, kagum saya dengan akak. sorang sorang akak reply. hmm, btw, saya nak tanya. saya dapat 5A for spm, saya memang nak sangat sambung architecture dekat uia. dan alhamdullilah, bila check syarat kemasukan, saya layak untuk course nih. tapikan, saya rasa saya cuma memenuhi syarat minimum je. memangla maths saya A tapi addmath saya D kut. sadis kan? haha. saya redha je. dan walaupun saya dapat seni A tapi physic chemist saya C. hmm, akak rasa ada tak harapan saya akan terpilih untuk course AED ni? student course ni ada tak result yang macam saya? i mean addmath D? sebab kalau banyak saingan dan harapan untuk saya masuk uia ni tipis better dekat UPU saya isi pilihan lain yang saya minat juga sebagai pilihan pertama. kan kan?

    ok, thanks akak for your time. may Allah ease you :)

    ReplyDelete
  88. Anon 1 : Wslm, owh kos ilmu wahyu tu lebih kurang kos arab.. tapi more kepada agama2 camtu kot. Saya pun tak jelas sangat. tapi arab kena kuat la. :) hehe.. insyaAllah ok. Peluang keje tu banyak je. Sebab budak UIA biasanya laku sikit. Tak pun UIA sendiri serap jadi tenaga kerja dorang

    Anon 2 : Owh, maaf ye dik. Maybe tak dapat kot untuk medik. :) Cuba kos lain. InsyaALlah ada lagi yang lagi baik. ^__^ Semoga dipermudahkan.

    Anon 3 : Waalaikumussalam. Owh.. hehe.. adik minat kos yang paling busy dekat UIA. kekeke..bagus. Hurm, akak tak sure sebab akak tak ramai kawan kos ni. Kenal sorang dua tapi tak rapat. Hurm.. better adik pilih jugak taw kos architecture dari U lain as a backup. :). Rezeki ada di mana2 je. :) Kalau dapat UIA, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum kak..Tumpang tanya..apakah perbezaan antara BIOSCIENCE dengan MEDIC?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. :) Biosains more kepada penyelidikan dalam makmal. medik tu macam doktor2 tu la. :)

      Delete
  90. sAlam kak! just nk tnye pngalaman akk,rmai x kgkwn akk yg msuk asasi dgn result spm hanya 5a?esp untuk asasi prubatan,prgigian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. maaf, setakat ni takder lagi.. paling cikai pun 9A :)

      Delete
  91. Salam. Nak tanya . saya minat engineering. tapi mcm x yakin dapat je uia ni. syarat minumum tu lepas dh utk amik engineering. tp result spm saya 6a 3b 1c+. c+ tu chemi. akak dulu spm cmana? ade x kawan2 akak result cm saya ni dpat buat engineering kt uia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. :) Saya dapat 7A. Cuba cek dulu kelayakan dekat link yang saya bagi ye...

      Delete
  92. Assalam akak , sy nk tnye psl asasi econs ni . Klu nk smbung degree xleh smbung ke dlm mAth , cthnye degree of math ? Wjib smbung dlm akaun,bisnes,econs je ke? Tqsm =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. boleh je nak tukar kos nanti. :) tapi better tukar awal2 la kalau nak amik math.. kalau minat math, amik la sains fizikal..

      Delete
  93. Assalamualaikum akak....sy.nk tnye.ni...ad x bdk2 yg lpas spm dpt msuk uia ni dgn.hnye 3a jee.???org yg pling rendah rsult dy.yg pna akak dnga mse stdy uh brpe a dy dpt.???yg plinggg low skli laaaa....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. hurmm.. maaf dik.. setakat ni belum ada lagi. :) Minimum dulu la, 5A

      Delete
  94. from siti

    Salam, mak saya cakap nak masuk uia ni kena ada bahasa arab.
    is that true?...sebab saya x amik b.arab masa SPM.

    thanks

    ReplyDelete
  95. slm akak. sy lepasan spm 2012 sprti teman2 yg di atas. sy dpt 1A+(mat mod),1A(pen. islam),4A-(BI,BM,Bio, tasawwur islam),1B+(sejarah) n 3C+(+ math, phy n chem). sy ada baca bnyk Q n A di atas. mnurut apa yg sy baca, asasi architecture ping busy. how about asasi BI? yalah, mana thu kalau x ramai apply asasi BI, mungkin dgn result SPM sy ni ada peluang. buat makluman akak, sy buat 1st choice asasi BI, 2nd choice asasi human science,3rd choice asasi sains bersekutu,4th choice asasi sains hayat n 5th choice asasi law.sy dah cek kat imascu n ini adalah antara yg layak sy apply n mmg ada minat. tp sy thu hanya Allah yg menentukan. cuma minta pndgn akak. maaf kalau soalan sy trlaluuu pnjg. :) TQ sbb sudi luang masa akak baca soalan sy...

    ReplyDelete
  96. salam , akak , resutls 2a+ 3a 2a- and 3b+ . fiz : b+ , bio : a- , kim : a- , addmths : bt , bi : b+ , layak ke masuk asasi perubatan ?? , mcm tipis jerr , ke lbh lyak pergigian ? . need infoo peliss :) wsslm

    ReplyDelete
  97. Anonymous : wslm Tak perlu ada pun tak apa. :) boleh je.. Cuma nanti akan belajar arab jugak la kat sini nanti..

    Anonymous 2 : wslm Owh, insyaAllah saya rasa ok je kos tu untuk awak. Good luck ae.. :)

    Mevenajwa : wslm hurmm.. maybe tipis kot.. sebab minimum nak dapat medik dalam 9A or 8A.. :)

    ReplyDelete
  98. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  99. Assalamualaikum , kak sangat membantu dengan komen komen diatas, kak, saya amat berminat untuk ambik engineering, and results saya pun alhamdulillah 5A , yang lain B dan tapi saya rasa sedikit terkilan bila add math dan bio saya cuma C+. memang layak, tapi pada pengalaman akaklah, ramai tak budak rsults macam saya dapat masuk asasi engine ni ? saya jugak dah buat back up plan dengan pilih asasi bi dan sains fizikal dalam upu,saya sangat harap dapat masuk UIA, Insyaallah,akak tolong doakan saya sekali, :) Takut sangat dengan persaingan setakat results saya yang cuma cukup cukup syarat ni, --

    ReplyDelete
  100. Assalamualaikum akak , blog akak ni sngt2 mmbantu .nk tanya akak ,saya ni pljar lepasan SPM 2012 . akak , asasi ekonomi dan sains pengurusan 2 mcm mna ek ? susah tak ? sbb saya ni pelajar aliran sains .tak ada basic akaun dan ekonomi . akak rasa saya boleh tak ambil kos tu ? .result saya BM A ,PQS A+,PSI A+,SJ A ,MATHS A-,BA A ,BI PHY CHEM B , ADDMATH B+ and BIO C+..satu lagi , dkt UIA saya ada apply Law jgk .akak rsa saya boleh dpt tak ? sebab BI saya B . mohon penjelasan dan pendapat akak ASAP :)

    ReplyDelete
  101. Assamualaikum...nk tye. Ap beza assi sns fizik ngn assi engnrg?? Kalu mint mnjurus kpd engnrg better amik assi mne ek?? kmudian memg wjib eh test bhasa arab uh?? Las2...kalu abih assi..memg kna stay kt uia or kite boleh nk aply u len sebb sy brhjt kalu bleh nk fly oversea...tp pas spm ni sy kntoi bm...scholar x bpe nk dpt la

    ReplyDelete
  102. salam akak, nak tanya kalau nak masuk uia 2A ( BM & SEJ ) the rest is B+ layak tak nak masuk? saya pilih course asasi sains kemanusian dalam upu. Any chance fr me?

    ReplyDelete

sila tiggalkan komen anda..
kesudian anda amat saya hargai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...