Monday, November 21, 2011

Aku Tertipu..Pengajaran Buat Semua.

Assalamualaikum..
Well, seperti yang korang semua baca kat atas, aku telah ditipu oleh pihak beberapa orang salesman and salesgirl ni. Sungguh menyakitkan hati bila diingat balik peristiwa ni yang berlaku pada pukul 12 tengah hari tadi. Haishhh..!
aduan penipuan linguaphone
Walaupun aku malu sebenarnya dengan perkara ni, tapi, aku tak mahu korang semua menjadi mangsa LINGUAPHONE ni. Haaa! Pernah dengar tak nama tu?? Aku telah tertipu dengan benda tu la. Yang menyebabkan aku habis dalam ratusan ringgit. Agak menyesal sebenarnya. Bagi yang tak tahu apa itu LINGUAPHONE, well benda alah tu merupakan medium untuk student belajar BI dalam bentuk VCD dan jugak buku.

Sedih dan sakit hatinya aku apabila aku buat search kat internet pasal LINGUAPHONE ni menyatakan ramai yang sudah tertipu. Kitorang dipaksa untuk beli produk ni. Dan siap dimaki hamun lagi kalo tak beli. Dasyat kan?? Siap sumpah seranah lagi. Jadi, benda tu pun berlaku ke atas diri aku ni. Aku dipujuk untuk membeli produk tu. Namun aku menolak disebabkan harganya yang mahal. RM 250 kotttt!!!! Pastu kena bayar ansuran bulanan sebanyak RM 110 tuuuuuu!!!! macam bayar ansuran kete.! MasyaAllah. Apa nak jadi lah. Untuk mengaut keuntungan, siap sanggup menipu orang lagi. Perlu diingat, doa orang teraniaya itu dimakbulkan Allah.

Ok, meh nak story sikit, setelah aku menolak untuk membeli produk tu, tetibe ada sorang pompaun ni datang. Mukanya agak bengis, rasa meluat pun ada jugak bila ingat balik. Dia paksa aku suh beli produk dorang tu. Siap cakap lagi "awak tak nak pandai BI ke?" haishh!! Dahla bapak aku tak bagi beli. Aku bagitau la yg parents tak bagi. Tapi dia paksa jugak. Geram pulak aku nak syarah sikit yang walaupun aku ni dah besar, tapi restu dari ibu bapa itu masih perlu aku pohon. Redha Allah itu terletak pada keredhaan kedua ibu bapa. Tapi boleh pulak "mak cik" tu cakap "alah..awak belajar ni untuk diri awak jugak". Memang!!! Memang tu untuk diri saya, tapi tanpa redha ibu bapa, kejayaan itu tak bermakna.!!! Faham tak "mak cik??"!!

Sori la ter 'emo'. Tapi begitulah yang aku rasa. Mangsa dorang yg lain pun rasa camtu jugak. Jadi, aku menolak. Namun aku dipaksa jugak untuk beli. Paksaan demi paksaan aku terima. Siap ugut aku lagi. Since masa tu aku keseorangan, aku takutlah. Lagipun aku bukan jenis yang melawan. Hormat aku pada orang tua tu still ada. Jadi nak tak nak aku beli jugak. Habis terbang melayang RM 250 aku. Dan yang peritnya lagi, aku terpaksa membayar ansuran bulanan RM 110 selama 2 tahun. Mana aku nak dapat duit??? Aku masih student. Kesian parents aku. Bila pikirkan pasal ni, aku tak mampu tahan air mata aku. Aku nangis. Siyes, aku sedih

Jadi, aku harap, lepas ni kalo korang nampak salesman LINGUAPHONE, better korang lari la ek. Kalo dorang paksa and marah2, korang bagi ceramah sikit. Cakap, dalam urusan jual beli ni
takleh paksa2. Islam tak ajar. Biar something tu dibuat ngn ikhlas. Benda ni nampak baik,
tapi, membuatkan hidup aku tersempit. Fikir2 kanlah.
Kalo korang nak beli, fikir seelok2 nya. Aku story sal ni, sebab tak nak korang jadi cam aku.
Wassalam.

P/S: Sesapa yang tahu cara untuk membatalkan ansuran bulanan tu, pliz la. Gtaw aku. Aku nak batalkan secepat yang mungkin. Aku tak mampu. So, pliz share la ek. And to all my lovely readers, pliz, share benda ni ngn kawan korang. JANGAN TERTIPU!! Opsss, lepas ni dorang nak gi kat UM plak.
Link mangsa penipuan!

Apa aku nak buat?? Mana nak cari duit?? Dorang tahu aku takder duit tapi still paksa aku. Hurm..sedih yg amat. :(


98 comments:

  1. ni link sal linguaphone tu lagi

    http://202.71.110.110/portal/forums/showthread.php?t=198148

    ReplyDelete
  2. betol2...memang penipu linguaphone salesmen ni

    ReplyDelete
  3. trok nyer ~ em cube try inform pihak u ~

    ReplyDelete
  4. esok pkol 2,, jom la pegi ramai2 kat a & r,, kta ripot kat c2,, kwn sy pon trkena jgak,, dea pon tgah cri cara nak batalkan,, n tgah bengang,, jmpa esok ea,, kat dpan a& r,, insyaAllah,, kta doa byk2,, boleh settle..

    ReplyDelete
  5. rusya AS: urm tu la..sedih pulak rasanya sebab tertipu ngn dorang nih..hurmm..

    Pejuang cinta: tu la..esok igt nak pegi jumpa pihak U

    syafa: insyaAllah..hurm..kawan awak pun terkena jugak eh?? geram kan rasanya..sedih pun ada jugak..na buat camner..kita dipaksa..bukan secara rela

    ReplyDelete
  6. cuba bersikap tegas lagi ya lain kali.beli dkt mna?klu di area u boleh cuba adukan pd a&r.klu area luar u cuba try buat aduan dkt tribunal tuntutan pengguna.insya'Allah dorg boleh cuba bantu. bykkan doa dn sabar ya inani :)

    ReplyDelete
  7. ko ad story..n ad saksi..dpt kn peguam klo bley..

    ReplyDelete
  8. sabar je. suma ada hikmahnya. Btw, thanx sebar maklumat nie.

    ReplyDelete
  9. ansuran tu kalau tak byr kena ape nanti???
    kena saman ker???
    anyway aq simpati dgn kau, biasa la org bisnes yg suka menindas org lain.

    ReplyDelete
  10. Zaty: Tu la..tapi sayangnya..sy bukan jenis yang tegas,,hurmm..last2 terkena sudah laaa...

    Anonymous: Takutlah nak dapatkan peguam.

    Marniey: insyaAllah..tenkiu..^^.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape takut nak amik lawyer??amik je la..tapi sian kan awak even as a university student tapi still xmampu nak mempertahankan diri..bila da jadi gini taw plak nak tuntut hak la..apa la..please jgn buat something yang rendahkan martabat kita as a student..saya pun penah jumpa linguaphone ni,bnyak kali..tp xde la sampai sumpah seranah,baik jek diorang.bulan lepas baru dapat beli,okay je saya guna..xtaw la org lain,xguna kot

      Delete
    2. Lingguapone ni x sesuai untuk student U yg celik IT. Ia hanya sesuai untuk budak tadika ataupon sesiapa yg duk rumah x der kerja. Sory to say...

      Delete
  11. Sabar... cari kawan2 yg juga kena tipu.. bincang, boleh report tribunal pengguna. Kalau diugut... report je kat polis. Cara jualan cam tu memang salah dan menyalahi lesen jualan.

    ReplyDelete
  12. Sabar ye inani.. yakinkan semua tu , ada hikmah sebaliknya k.. :)

    ReplyDelete
  13. Adik ada resit tak? ada apa-apa dokumen kena sain tak ? Dalam kes ini seperti kes lain-lain jugak...Mula-mula pergi report polis kata dipaksa....this just report untuk bawa ke tribunal pengguna...then pergi tribunal pengguna dan terus ke media....Media cukup suka kes2 macam ini.....Lepas tu polis dan tribunal comfrim amik action..Saya pernah buat begini untuk tumbangkan company macam ini.....this just share pengalaman....Berani keran bebar dik...

    ReplyDelete
  14. Abe Din: erm tu la..tapi sygnya..sy tak tahu siapa lagi yang senasib ngn sy kat UIA ni..sy takut sy sorang je yg terkena..kalau ada geng..insyaAllah..sy akan buat laporan cepat.

    Balqis: insyaAllah..^^..doakan semoga Allah tabahkan hati sy k..semoga kisah sy ni menjdai pengajarn buat semua

    Adiputra:hurm..nanti sy cuba..skang ni kurang keyakinan sikit..sebab sy nak cari bukti dulu. btw, thx for telling me and trying to help me out. ^^

    ReplyDelete
  15. OK DAH...PASNI XYAH DA LAYAN2 BENDE YG RASE XNK BELI..
    PASNI INGAT..PENGAJARAN TU..

    BW..

    ReplyDelete
  16. Biar hati berbicara: hurmm..thx..insyaAllah..ni memang jadi pengajarn la buat sy..

    ReplyDelete
  17. zie and kawan2 p0n pernah kene ceramah suruh beli menda tu dgn salesman tu..tapi sebab kami nak cepat pergi kelas..kami blah macam tu je la...lepas tu..kami nyor0k2 dari salesman tu..ahahhaa...

    ReplyDelete
  18. @Inani sabar nani...dok kat u nie macam2...aku pun ada kena...byk lg...tp aku malu nk cite...klu mu nk tau,im aku kat fb :)

    ReplyDelete
  19. eizarazieyra: tapi tu la...yang sy sedih sebab sy tak sempat nak lari sebab tup tup..bos dia datang jumpa sy..haishhhh..mana tak takutnya...

    Farah: nanti mu cito deh..aku meme sedih gilo ni..hurmm..tapi biarlah..ado lagi hok lagi susoh dari aku.

    ReplyDelete
  20. saya dah kne gak.x tau lak cr camner nk cancelkan tuh.cukup bulan mmg dierg akn call.tension betul.bangang sungguh mereka nih.
    tension sgt ,sy byr smpai abis.
    yg sedih nye bapak sy yg bli ats nme sy sbb sy ni student.
    last2 die x nk byr lak.
    ape lg,letih la sy byr sendiri.nsib baik ade duit mse praktikal ritu.
    pastu sy byr smpai abis terus.skg ni dirg dah x call dah.

    teke kawe nga sek2 gilo nih!

    ReplyDelete
  21. first time dengar sal nie. ehehehe..
    nak tlg, tapi ta taw camne nk stopkan benda tuh :(

    ReplyDelete
  22. muhd faiz: waaa..memang dorang akan kol la tiap2 bulan??haduii..hurmm..sy still student..faham2 la kan..mana nak cari duit nak bayar semua benda tu.

    eimma: hehe..xper2..thanks tau, sudi datang..sy hargai nya..^^

    ReplyDelete
  23. sy pown terkena jgk...sy dh beli n x guna pown benda 2...mmg rasa trtipu giler..dh la pksa org soh beli..dia x xplain sal hrga lak 2...trus je kasi borg soh isi...sape yg tau cra nk btalkn kontrak belian 2...kasi la tau sy jgk...nama sy dh la guna utk 2 org..jnji nk tukar alek...smpai skrg x tukar...mati la lau nama sy kena blacklist..

    ReplyDelete
  24. huhu sabor jer la..lambt nga bangat keno manusio tuh

    ReplyDelete
  25. assalam inani. sypn antara slh sorg mangsa linguaphone mse blaja kt matric UIA. mse tu taun 2006. fisrt ye kta mcm bodo2 lg kn nk xbrape pndai nk speaking English. tp abg tu paksa gk sy bli n sy sgt myesal. lpas bli tu lnsung sy xentuh n myesal sgt. pnah byar skali je n smpai skrg xbyar lsung. lantakla.. now bende alah ni dh mencecah RM37++. mmg tkejutla sy.. now sy xtaupn nk wtpe.. anytg plz share wif me solehah812@yahoo.com.tq

    ReplyDelete
  26. fuhhh,,, sy baru2 nih ade dua tiga orang suruh beli linguaphone,,, tp xdenye nak beli,,, siap panggil2, terang2,,, mmg xminat pown,,, tp dok paksa2,,, seb baik time tuh time kelas,,, klu x tersangkut kat situ, dgr ceramah diaorang lah jawabnya,, rasa baru2 nih kat unikl mfi ada kut datang,, benda2 cmnih mmg aku xlayan pown,,, mane nk cri duit,,, dh lah zaman sekarang susah nk dpt duit,,, dpt pown cikit, cukup2 sara idup sbgai student... jenis aku lain sikit,,, dok paksa2 takut diaorang menyembah kebumi,,, hahaha...

    ReplyDelete
  27. ala..apa susah.klu btl ada bukti nk takut apa,pegi je la company tu mintak pnjelasan..br la u all tau cite sbnarnye.nie i tgk u all sume asyik dgr ckp org je.kadang2 yg bercakap pn blm tntu btlnye..dh xminat n xmampu mcm2 la ckp.nape ms nk beli dulu xpkir btl2.sume tu pada diri sndiri u all..u all kn terpelajar xkn xleh pikir.smua yg i baca pasal linguaphone nie..sume dari budak2 U.i rs sbb dh xminat n xmmpu sume tu kuar..sory r nie pndapat i je..coz i salah sorg yg beli set nie n alhamdulillah ok..

    ReplyDelete
  28. sy pun trkna jg,xtau mcm mna nk btlkn..huhu,inani dah dpt btlkn ke?

    ReplyDelete
  29. rasa trauma pun ada..bila terkenangkan masa terjerat dengan LINGUAPHONE ni..situasi saya sama dengan Inani.. Padahal alat tu xboleh guna dan xberfungsi langsung kat laptop saya.. ape nak buat ni..takut sangat3 ni paling benci dorang suka ugut nak Blacklist nama..Bencinya!!

    ReplyDelete
  30. salam..kwn sy pn terkena ..sy pl sbg pnjamin nye..bl nk bli kreta sngkut nama blcklist coz menatang lguphne ni..kwn aku pn x pki pn brg 2..yg latest tahu opiz dia pndah kt sri ptling,area carefour ..jalan radin anum..pastu nk pulang brg ,org kaunter xnk trima..boss dia rosma ada adik,normah ..muka sama je..time paksa bli,manis je layan,kwn aku smpi x ckup duit nk byr deposit,dia tambah kn dlu..(pdhal kwn aku xnk-kena pujuk n pksa TER ambik gak )time pulang brg,maki hamun n sumpahkwn aku xkn bjaya pl 2..very2 rude

    ReplyDelete
  31. cek dekat www.aduanrakyat.com.my banyak gilerr student yg terkena buat aduan..da la mengenakan interest yg tinggi mengalahkan bank..melibatkan riba...ada tak cara mcm ne nak jatuhkan company mcm ni kebanyakan yg terkena meraka yg anak org susah..sepatutnya bisnes mcm ni utk student tak perlu dibuat..mungkin isu ini kena dibawa ke parlimen dan diperbesarkan baru bole menutup terus periuk nasi mereka hasil dari riba yg haram disisi islam..

    ReplyDelete
  32. sy pun dh kena terpaksa beli time 2004,umur 16 thun time tu.... dah 9 tahun bru kol minta utang. siap blacklist lagi. diorg pena kol, kata hutang lama dah jadi rm5000++. bila tanya kat bank negara, hutang linguaphone rm2800...
    xtau dr mana datang selebihny. xde aggrement kata pasal interest..
    leh marah sy lak bila sy kata kena tanya mak dulu, dia kata "yg berhutang awak, bukan parents awk, buat ap tny diorg?" helo??? duit dr parents mangkuk!. (ye lh, sy study ag, duit ny mestilah dr parents). skrg asyik3 kol kata nk ugut blacklist nama, nanti susah buat loan, mcm3 lh alasan dia(padahal nama saya dah blacklist 5 tahun lepas). sy mmg xplan pun nk bayar. barang xguna pun dah rosak. skrg mak sy nk buka kes ngan peguam, nk lawan diorgg nie. skrg tgu masa jer... =[

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib kita hampir sama...kebanyakan jaln cerita hampir sama... sy pula terpaksa ambik benda tu tahun 2003...skrg ni nama sy da kena ctos.. wlu apapun, sy da buat laporan polis dan aduan kat kementerian perdagangan dalam negeri... kita kalah sebab satu, terpaksa sign time tu... tapi kita ada hak utk tuntun keadilan. klu kita semua yg da jd mangsa, berganding bahu, insyaallah kita blh lawan company tu... ni emel sy, blh contch,...linaz83@yahoo.com.my

      Delete
  33. owh ye ke? sama kes la dengan saya.. hari tu serius..dia tak bagi saya kol parents saya tanyakan pasal benda ni... dorang siyes rude gila..
    saya hrap awak menang kes ni.. hari tu.. saya kol dorang and cakap akan buat aduan..
    dorang leh lak cakap " okay..kalau kami menang..barang, awak pulangkan..dan kena bayar penuh" siot kan? hurmm..sabor je lah

    ReplyDelete
  34. Salam ,saya pon terkenagak ni...masalah nya ada x yg penah bayar yg mndpt jaminan yg dorg xkan diugut n blacklist nama? Cz sy diminta bayar full payment rm2k +++ ,jika x,nama akan diblacklist...wahal sy byar every month

    ReplyDelete
  35. awk,, sye pn trkne gk cm awk .. mmg totally same .. but cara dyeorg pkse len ckit .. dyeorg gne cara lembut .. sye bru nk byr arini (mse tu xtw psl isu ni ..) so,, sye mnx la dwet kt ayh sye .. n then,, ayh sye soh search kt google psl isu ni .. mmg nk nangis la rse nye .. Allah je yg tw cmne aty sye time ni .. klu awk tw psl nk stop kn bnde alah ni ,, tulis la ea ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..wah..saya tak tahu ramai macam ni sekali yang terkena dengan linguaphone ni. Hurm..sabar ye sis..saya faham keadaan sis..
      saya sarankan..sis cepat2 adukan kepada polis dan tribunal dan jugak national consumer..kalo lambat2 cam saya ni takut tak sempat lak.
      insyaAllah..bleh sebab kawan saya dia amik tindakan cepat..
      bleh batalkan dia punya pembelian. Cuba la ye.

      Delete
    2. camnerr dea batalkan pembelian tuu ? reply ASAP please

      Delete
    3. Saudari niejie kiut saya da dkt 3 thn x byr sb bru abis bljr..skrg kalo nk byr ansur2 dia knfirm x bclst ??

      Delete
  36. nice entry..pnah jgk dgr kwn cerita kena provoke dgn seller linguaphone nih.. mulut diorg mmg lancau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...agak laa..mulut doran tu memang

      Delete
  37. aq pown trtipu.....kluw aq x install prisian syrikat dye....still kne byar jgk kewr

    ReplyDelete
  38. Still kena bayar..saya sampai sekarang tak install dia punya alat tu..since masa saya kol NCC ai tu..dia tak bagi saya guna lagi..tapi alih2 saya kalah..so..hurmm..nothing else I can do..terpaksa bayar.. Awak, berusahalah ye..cuba la wat aduan..ada je yang bernasib baik leh batalkan pembelian. :D

    ReplyDelete
  39. kalw x byar pa2 lg mcm mna?tp diorg nk kol nnti srh byar deposit..kalw x mw x pa x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barang dah dapat ke? pastu..hurmm..kalo barang tak dapat lagi..xyah beli..saya sarankan takyah..tapi kalo rasa mampu nak bayar bulanan RM110 selama 19 bulan..leh la nak beli..tapi bagi saya..banyak lagi cara untuk belajar bahasa inggeris dengan baik. Wallahua'alam

      Delete
  40. brng x dpt lg, sy x mau tp di pksa2..tp dh dftar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..baru daftar je? daftar tu dah bayar dah ke? tak bayar pape lagi kan?
      ada sign pape dokumen..saya rasa sempat je lagi lau awak batalkan..insyaAllah boleh je..sebab tak bayar pape lagi..and barang pun xdapat lagi..

      kalau cam saya ai tu..barang dah dapat, and dah bayar deposit..tu yang susah sikit tu nak batalkan..
      awak cubalah ek

      Delete
    2. sy ada sign dkt brng yg d isi,,dposit blom byar..mcm mna nk btalkan??

      Delete
    3. Owh...maaf lambat balas..cuba awak hubungi Tibunal pengguna dan National Consumer Complaint..bagitahu dorang masalah sebenar awak..then, tanya pendapat dorang.
      Buat cepat2 tahu..takut lambat, susah nanti.

      Delete
  41. ok..terima kasih..

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. LINGUAPHONE MMG PENIPU!!... SESAPE YANG DAH 'TERPSYCHO' DGN LINGUAPHONE:

    1. CALL SYARIKAT LINGUAPHONE, MNTA DIORG BATALKAN PERJANJIAN.. CAKAP BAIK2..KALAU BOLEH,RAKAM PERBUALAN..KALAU ANDA TIDAK DILAYAN DGN BAIK ATAU ANDA TDK PUAS HATI DGN JWPAN LINGUAPHONE,

    2. HUBUNGI TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA (SHAH ALAM, LAGI CPT),NNTI DIORG AKAN BAGI TAU APA YANG PERLU DIBUAT..

    3. PASTU PEGI BELI MAKLUMAT SYARIKAT LINGUAPHONE DKAT SSM (SHAH ALAM), HRGA RM14 KOT..

    4.SEMUA DOKUMEN BUAT 3 SALINAN..BAHAN BUKTI BUAT 3 SALINAN..

    5.TAIP CERITA DARI A-Z BAGAIMANA ANDA TERTIPU DGN LINGUAPHONE..BT 3 SALINAN..

    6.HANTAR KE TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..terima kasih atas info ni..saya sangat hargainya..tapi dah terlambat untuk saya nak batalkan perjanjian..dah hampir setahun dah..so..bagi sapa2 yang baru terkena..silalah ikuti langkah ini. Semoga anda berjaya.. :)

      Delete
    2. pastu awk wtpe skrg??sy pn dh hampir setahun kna..die ade col,msj..die ckp nama saya akn di blacklistkan dlm CTOS...bingung sgt skrg..xthu nk wtpe..nk byr mmg x la,,xmampu..:(

      Delete
  46. Salam, rasanya macam dah terlambat untuk respon entri ni, anyway this is my story :(

    tahun 2006 sya start amek pakej B linguaphone masa blajar kat poli dulu, pendek kata time tu ada prinsip nak berjaya kne lakukan ape 2 je! so sya grab la peluang nih kononnya nak improve my soft skills (actually x payah pon kita bkan budak tadika yg tak celik IT)..salesman yg offer product linguaphone mmg manis sungguh mulut dia so sya terpaksa la korbankan rm 250 utk deposit pendahuluan, sgat sedih!

    selepas sebulan bersama linguaphone, sya masih hesitate advantages linguaphone ni utk student mcm sya ni, sya just belek2 buku yg ada ilustrasi yg menarik, then... nothin can I expressed here! U know what I meant huhh?

    2 minggu lepas tu sya telah kehilangan wang tunai mencecah RM 1100.00, pendekkan cerita sya dah x boleh byar linguaphone secara ansuran (duit makan pun x cukup tme tu :( ) I m just make a police report due to the loss, i received few calls, they forced me to pay no matter what ahh, damn I feeling so terrible on that moments!

    today 2012, I settled all the debt of Linguaphone, heres the total!

    1st deposited RM 250
    3 month payment RM 110 = RM 330
    postponed fees 6% times with balances debt (RM 2500-250-330= RM 1920)
    Then I worked few month then I pay RM 200 FOR 5 MONTHS = RM 1000
    RM 1920 - RM 1000 = RM 920
    BUT DUE TO THE DEFICIT THAT WE ALREADY SIGNED PREVIOUSLY WITH THIS BULLSHIT COMPANY, I REFUSED TO TAKE A LAWYER (EVEN ON THAT DAY MY NAME ALREADY BLACKLISTED).. THEY EVEN WARNED AGAINST ME THAT YOU WILL BE NEVER WIN ON COURT, TOO MUCH STORY ACTUALLY!!!! :(
    RM 55.20 FOR A YEAR = RM 662.40
    TOTAL DEBT = 920+662.4= 1582.40
    THEY ASKED ME TO SETTLED EVERYTHING LEFT, YOU HAVE TO PAY EXTRA RM 1600 + RM 200 = RM 1800
    * RM 200 ACTUALLY TO GET ME FREE FROM BLACKLISTED!)

    SO I PAY IT! (I WAS REALLY GET ANGRY ON THAT TIME)
    I GO TO POLICE STATION TO MAKE A REPORT, BUT THEY WON'T ACCEPT IT, CAN CONSIDERED IT AS DECEPTION COZ OF SIGNATURE ON THOSE DOCUMENTATION WITH LINGUAPHONE!)

    TOTAL I PAY TO LINGUAPHONE = RM 3382.40!!!!!

    PLEASE PLEASE!
    UNTIL KNOW I CANNOT SEE ANY SALESPERSON OF ANY COMPANY ANYMORE, IT IS JUST LIKE PHOBIC FEELING????

    FOR THOSE WHO WANT TO LEARN ENGLISH, DO PRACTICE UR SELF, THERES NO SHORT WAY TO ACHIEVE AN EXCELLENT TRUST ME!

    KINDLY REGARD;
    NOUR ELENNA
    e_lynn2006@yahoo.com (FACEBOOK)

    ReplyDelete
  47. saya nak tanya saya pun salah seorg mangsa linguaphone nie....saya just tandatangan perjanjian dia tp saya x buat apa2x pembayaran deposit n juga x mengambil brgannya lg.......mcm ne nak batalkan nie? surat nak buat anta ke mana?......please help me =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh..cuba kol pihak tribunal pengguna dan jugak pihak national consumer pasal ni..
      tanya dorang camner. :) maaf ye. Kalau kes saya..saya dah bayar deposit..tapi saya kalah..so terpaksa bayar. hum..sdih..T__T.. harap awak dapat settle secepat yang mungkin ye..:) Gud luck. Semoga Allah permudahkan urusan kamu

      Delete
  48. hurmm... i so sad hear this problem..
    aku pun salah sorang yang terkena hampir setahun jugak.. aku student jugak. skg bru cuti sem. so sem lepas aku ada berhubung dgn en.arifin, kata kawan aku dia ni lah yang orang LINGUAPHONE yang terima aduan kita semua.. kawan aku buat report semua then pihak dorang bgi kurangkan bayaran drpd rm110 sebulan kpd rm30 . then bila aku try hubung dgn en.arifin tu sendri dia kata dia akan bgatau aku secepat mungkin. tapi sampai lah aku habis sem3 nie satu news pon ta de.. tibelah pulak call dr parents aku kata ada surat dr linguaphone ni suruh aku byar yang tertunggak sbyk rm1827.. perghh,. dlm bank aku pun tggl rm3 je. aku tertipu kot mcm dah kena pukau time tu... blank... hemm.. tolong lah aku.. aku ta na susahkan parents aku.. hmm . aku bukan orang senang. banyak yang aku kena pikir sekarg.. yang aku nak korang tahu masalah aku,parent aku bukan org senang dgn family ta terurus. aku on ni pun semata2 na cri info minta bantuan mcm mana na selesaikan masalah aku nie.. kesian parents aku fikirkan masalah duit duit duit je.. please tolong au.. aku try call en.arifin tu tadi.. die reject je.. help me :'O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm..saya faham perasaan tu. :)
      jangan sedih ye. Kalau awak rasa nak buat duit. Boleh contact saya.
      InsyaAllah saya boleh tolong ajarkan kalau berminat.
      Boleh contact saya di nego_online@yahoo.com.
      Boleh tanya pasal linguaphone lagi. Tak pun add je saya kat FB ye. ^0^.
      Jangan sedih, insyaAllah ada penyelesaian

      Delete
    2. a'a sama la..sy pn cm cm kna pukau gk..sy terkena ngn member sy..sy cbe nk bawak bincg ngn member sy,,tp diorg mrh2..phtu last2,,sy ckp xnak..phtu die mtk kad atm kwn sy..kwn sy dgn slmba jer bg,cm kna pukau..phtu die tarik 580 dlm bank kwn sy..die pkai alat ape xthu la utk transfer duit tu..kwn sy pn dgn biase je bg no.pin kad atm..phtu last2,,die suh sy sign,,sy dh ckp xnk..tp die ckp kwn awk dh bg duit,,so awk kna byrkn kt die..terpaksala sy sign,,sbb die dh ambik duit kwn sy..sy terpksa byr balik kt kwn sy 290.00 sbg pndahuluan...skrg die msih ag duk col2,,duk msj..nma sy akn di blacklist..tolongla kalo ade sape2 thu utk setelkn mslh ni..pliz...

      Delete
    3. Boleh contact saya tak di Facebook saya.? Nani Neijie. Nanti senang nak borak pasal ni. Seba senior saya dah kena dengan dorang. Dan dah naik mahkamah ai tu. nak lawan balik dengan lingua. At least, barang tu dorang dapat pulangkan. :)

      Delete
  49. sangat kesian dengan kes macam ni. Rasanya lagi senang lah kalau tak payah bayar.Jangan kisah pun. Dan kalau sampai surat saman atau apa-apa,blh directly merujuk kepada persatuan pengguna. They sometimes can give solution for this type of problem. I know how it feels untuk susahkan parent sedangkan mereka pun tak ada duit. Saya pun pernah kena tipu dengan ejen Celcom. So jangan peduli sangat.And now linguaphone ni diorang bukak booth dekat universiti sempena convo. Rasa macam nak pergi tembak dengan machine gun je booth tu. Seriouly.They tortured people's life and they deserve mati je terus. Kesiannya dekat mangsa =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak la... sampai sekarang, saya dihantui dorang tu. haihh..sedih kot.
      T__T. Tapi apa boleh buat, saya kalah dalam kes ni. Terpaksa bayar. :)
      dorang agak kasar jugak la. Semoga dorng sedar kesalahan dorang ni.InsyaAllah

      Delete
  50. Yang sedihnya klu xbyr nm kite blacklist dekat CTOS..taw2 la bl blacklist..nk buat loan bank beli rumah kete pon xlepas..tapi yg aku pelik kenapa xde tindakan drp pihak yg sepatutnya? padahal dah rmai yg mengadu jadi mangsa terutama dikalangan student IPT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah yang peliknya.. Gara2 tandatangan macam tu aje, sedangkan kita dalam keadaan terpaksa, so.. hurmm..kita jadi bersalah. Ngeng! Hanya Allah yang akan membalas perbuatan jahat dorang tu.

      Delete
  51. lol...bayar rm250/rm299 n dapat barang rm2,389..ape yang dorang tipu ya?barang sume u dapat kan? kalau kate dorang paksa u all, then nape tak buat polis report? setiap pertuturan atau bicara setiap salesman ada peraturan dan etika yang perlu di ikuti..yang saya pelik..kenapa u all kate linguaphone PENIPU la, then ade yang kate TERKENA lah.. xkan la u all xbaca kontrak yang diberi sebelum u sign? tu la manusia..suka menidakkan sesuatu dengan alasan, kejap alasan tu dan kejap alasan ni. Kenapa u all xsalahkan diri sendiri yeah? kelakar la.. menuding jari ke arah orang lain untuk menutup kesalahan diri sendiri..ade orang betul2 nk belajar bahasa inggeris ni then tengok komen2 u all ni kate tipu, then trus rase diri dorang tertipu.. so nanti makin bertambah la orang akan rase tertipu tu nanti padahal niat asalnya memang betol2 nk belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. kalau yang sememangnya nak belajar.. akan beli dengan rela.. tapi, yang ni lain. kita dah berapa kali cakap tak nak, disuruhnya jugak kita beli..

      Well, bagi kes orang lain tu.. ramai juga ye saya dengar kena bayar lebih dari harga tak sepatutnya. :) Entah kenapa macam tu? Ada banyak kes cakap, dah bayar, tapi lingua cakap tak bayar. Yang tu pun kelakar juga. Kena cakap yang kita simpan resit, baru dia diam. :), well pape pun.. dalam setiap urusan jual beli, perlu ada tolak ansur..

      Kena ada tempoh bertenang sebenarnya. Tapi, sememangnya kami pada saat tu, langsung tak bagi kita nak pk. Seriously. Walaupun dah berapa kali saya cakap tak nak, dan siap bagitahu parents tak bagi.. siap bagitahu saya masih student, duit takder.. kenapa still suruh beli.. pastu siap semua promoter dalam kelilingi saya. Well, at that time, sape tak takut. nak tak nak.. terpaksa.

      Takpe la.. mungkin lain kisahnya antara orang yang beli dengan niat sememangnya nak beli dengan niat yang tak rela. :)

      Delete
  52. Anonymous yg atas ni mcm one of LP agent je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm... maybe...
      Tapi, wallahua'lam.. :)

      Delete
  53. mcm ne plak kalo kes dy da bli bnd ni and da hbs byr pn..? kes nye mcm ni.. dy da hbs byr pn dsbb kn ad promosi utk byr hbs.. promosi dy mcm ni, smpena prayaan, bki byran anda RM660.. tp kalo dpt jls kn byran dlm tempoh y dttpkn (promosi), kte jz plu byr RM420 n ia dikira hbs byr la.. Ni cth, tp seakan2 sma dgn situasi y sy alami sblm ni.. jd mcm ne kte nk surekan y kte da hbs byr? tkot tbe2 nme kte d blacklist.. pdhal dy da deal mcm tu.. slp nye dy jz deal mlalui fon n tiada htm putih pn.. ad kmgkinan x akn ditipu? anyone outhere.. can you help me??? kalo ad y blh bntu, email sy blurd_gurlz90@yahoo.com..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tlg emel cara nk check da hbis bayar blom mcm mne...
      wanaiman_wandin@yahoo.com

      Delete
  54. Hmmm, kenapalah senang sangat anak2 Melayu ditipu oleh LP ni...Jarang aku dengar anak2 bangsa lain ditipu dengan LP ni....Senang cakap masa diorg tengah psycho tu jangan layan terus blah, ni layan dah terus makan umpan...Kena bertegas, bertegas dan bertegas. Maaf cakap memang senang sangat nak tipu Melayu ni..mudah sgt terpengaruh...skim cepat kaya lah (padahal pemerintah dan wujudkan ASB, ASN, laburlah duit di sana dengan selamat).....kes bawa dadah ke luar negara (mana ada kerja yang mudah sangat dgn hanya bawa beg ke luar negara).....wanita Melayu dibawa lari ke Lombok, lepas tu merayu balik nak pulang ke Malaysia lepas sengsara di sana.....banyak lagilah....Mungkin cara pemasaran mereka ada mandrem2 jugak kot.....Ermmm...Nasi dah menjadi bubur...Saya doakan moga kalian berjaya dalam perjuangan menuntut hak dan berjaya dalam perjuangan ini.... Assalam.

    ReplyDelete
  55. saya pon kna tipu gak....
    first 2 dia xckp pon kna byar bulan2....
    dia just swoh sign ja...
    saya xnak dah bnda nie...
    mcm mna nak pulangkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon contact pihak tribunal pengguna dan jugak national consumer complaint. Better gi terus pejabat dorang. sebab kadang2 dorang ni jenis lepas pandang

      Delete
  56. Lau x byo, nme akn black list... Nk bli kete pown x dpt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia black list terus ke? Kalau dah black list, memang tak dapat beli pape dah la?

      Delete
  57. Skrg pjbt menatang ni dh pindah..yg kt pudu x de masa aku g ,nk return brg..bl tnya guard,guard pn xtau

    ReplyDelete
  58. setakat ni ada sesape tak yang tahu siapa dah kena blacklist oleh LP ni? saya pon tak bayar satu sen pon Pk nak bayar masa kerja t Hmmppp Camne nak buat ehh Saya beli masa 2011 Now dah masok 2013 Anyone can help me?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak x bayar?? samalah seperti saya.. terkena tahun 2010..

      Delete
    2. sama jugak..da dpt bil rm3500..bnyk wo..camne ek?

      Delete
  59. Salam. Sy nak jual sangat2 set linguaphone sy ni. Sy dah bayar habis. Tp sy dah tak perlukan lg benda ni. Kalau ada yg nak beli tlg bg tau. Harga boleh nego. P/s: Susah nak cari buyer, sekadar mencuba nasib.

    ReplyDelete
  60. Sy pn dh terkena..2 3 thn lps..die sllu call ugut sy..sy tukar no phone bru..skrg dh msk 3 thn die htr surat mtk tntutan rm3200..gle btl..kalau tak byr die akn bt tindakan..sy x thu ape tp sy rse die akn blaclistkn nme sy..jahat sgt...hnya Allah dpt membalasnya..sy dh byr deposit rm300 dh rse trlalu rugi..bnda cm 2 x brgna lgsg..bdk tadika pn tknk..

    ReplyDelete
  61. Sekadar pengalaman juga..... Jangan sesekali terpedaya. Semasa saya belajar Diploma, saya hampir terpedaya nak beli barang ni. Tp,syukurla sebab sebelum buat keputusan,saya minta keputusan dgn family,dan family tidak mengizinkan. Masa tu,saya x tau pun sindiket ni menipu. Rupa2nya,mmg betul apabila mndapat tau dari slh seorg mangsa..... Saya mmg sangat marah masa tu...dan jadikan cerita mangsa itu senagai pengajaran....
    Dan....semasa saya belajar Degree plak,ini yg saya hampir "meletup" sbb smpai dia mengeji kuarga saya sendiri bila saya ckp dgn promoter tu,yg saya ingin mendptkan izin dr family. Masa tu saya dalam proses utk menolak dari membeli barang tu. Mula2 saya fikir org tu salah seorg pelajar yg ingin buat soal selidik.... then,bila dia ckap "Linguaphone ni pertama kali smpai di Borneo...", masa tu saya macam mau kelentong dia balik..... tp xjd buat mcm tu plak..... Padahal saya da tau tntang linguaphone ni. Betul2 memaksa!!!! Lintah darat!!!! Rasanya lebih kurang mcm ALONG jgk la.....bezanya dgn Along,linguaphone ni x gunakn kekerasan fizikal la.... So,biarpun crita ni da lama,pengajaran utk yg baru masuk u,kolej,atau mana2 institut,please stay away from this. klu dorg paksa jugak beli,ckap la.....jgn paksa la beli klu org xnak....nti report dgn polis sebab mengganggu hak asasi pengguna la katakan.... JANGAN BELI LINGUAPHONE NI!!!!

    ReplyDelete
  62. Salam apa citer linguaphone skrg nih ada x sape2 yg terkena mcm sya sehingga 12k...barang x ambik masa tu tahun 2002...nak citer pun panjang sgt..rasa mmg teraniya..melampau sgt diaorg nih sape2 blehtolong nie

    ReplyDelete
  63. 12k?? banyaknya. masih dapat surat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedara penulisanku123 blh bincang dgn sy tak pasal masalah ni?

      Delete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. saya pun salah seorang yang kena tipu ole linguaphon ne!! pada awal tahun 2011 masa tu saya lepasan spm.. seperti biasa mereka mengunakan kelicikan mereka menahan dan memaksa dan mempengaruhi saya. soo kalau ada sesiapa yang tahu cara bagaimana nak selesaikan perkara ini share2 la yee.... tq..

    ReplyDelete
  66. Salam smua, sy pn mgsa linguaphone juga. Dorg ada bg surat saman. Mcm mn nk selesaikan mslh ni. Baru-baru ni sy dpt tahu nama sy juga telah d senarai ctos. Stress nye dgn linguaPhone..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ALLAH bantulh kmi dlm prmslhn ini..saudari neiji kiut bole x pm nt dgn mslh ni...sya da kna bnda ala ni da msuk 3thn..sya da byr deposit 5x tpmsa 2011...skrg x byr lngsng...kalo kta nk byr smpai abis knform x dia x blcklst nme kta...moho pm sngt2r

      Delete

sila tiggalkan komen anda..
kesudian anda amat saya hargai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...