Tuesday, November 29, 2011

Cantik Itu Satu Ujian

Assalamualaikum.
He2, perasan tak ape kelainan pada blog aku ni? Yup, header yang tak matured langsung dan tak matching
dengan tema blog aku yang super pink ni. Hehe. Walaupun pada hakikatnya,
I don't really like pink colour. He2.

Ok la, dalam post yang kali ni, aku terfikir untuk tulis pasal ' Cantik itu satu ujian.'
Jadi, entri kali ni lebih ditujukan kepada gadis2 (terutamanya) yang merasakan dirinya mempunya wajah yag cantik. Hihi. Bukan ak mewujudkan jurang antara si 'kurang cantik' dengan si 'cantik',
tetapi dalam entri kali ni, aku just nak mengatakan yang betapa susahnya menjadi si cantik. ^^
Kecantikkan itu adalah anugerah dari Allah
jadi, bersyukurlah. 
Bukan aku jeles ke ape, cuma aku bersimpati. Kenapa? Ok, jom kita terus ke agenda kita.
Kenapa susahnya menjadi si cantik ni.

Ok, susahnya menjadi cantik ni kerana:-
  • Orang yang berwajah cantik mudah untuk membuatkan lelaki tergoda dengannya. Dan ini akan membuatkan syahwat seseorang lelaki itu naik. 
  • Orang berwajah cantik mempunyai ujian yang cukup berat untuk diri dorang, sebab mereka terpaksa menjaga hati dan fikiran mereka agar tidak riak dengan kecantikan yang diberikan dan tidak memandang rendah terhadap orang lain yang dirasakan kurang cantik.
  • Orang cantik ni susah sebab mereka perlu menjaga diri mereka lebih dari wanita yang lain. Kerana fitnah itu akan lebih menjurus ke arah dia disebabkan oleh rasa dengki dari pihak yang lain.
Ok la, aku just bagi 3 sebab je. Yang selebihnya, anda semua boleh fikir sendiri. 
Bukan aku nak mengatakan bahawa  tak elok cantik2 ni, tapi beruntung mereka yang cantik.
Bukan nak menghina diri sendiri atau apa2 pun, tetapi setiap yang Allah cipta itu semua indah
dan ada kebaikkan masing2. Jadi, lepas baca entri ni, aku berharap, takder lagi
yang merungut bahawa dia ni tak cantik la, jeles la dengan someone tu sebab dia cantik.

Ingat, setiap yang Allah cipta tu, ada kebaikkan dan kelebihan yang tersendiri. Allah
tak menilai seseorang itu dari rupa paras, tetapi dari amalan dan amal yang dilakukan.
Biar kita buruk di mata manusia, tetapi cantik pada Allah.
Wajah yang cantik itu adalah satu anugerah yang tak ternilai dari Allah.
Jadi hargainya dengan sebaik mungkin. Sebab sometimes, kecantikkan itu satu ujian yang amat berat bagi wanita dan ujian yang cukup berat bagi lelaki. Sebab itu, Islam, meyuruh kita
'menyimpan' kecantikkan itu untuk dihadiahkan kepada suami tercinta, bukan mendedahkan
kecantikkan itu kepada lelaki bukan mahram.

Fikir2 kan lah. ^^. Maaf, entri ni panjang, tapi harap korang semua enjoy la ek membacanya.
Wassalam.

9 comments:

  1. Tak panjang pon...

    em, cantik luaran x bmkna dlmn pon cntik. so, lebih baik kita perhiaskan kecantikan dalaman dlu sbb itulah kecantikan yg hakiki...

    mmg betul jd cntik tu bnyak ujian.

    lgpon,wanita cantik tak memandang & x dpandang...

    ReplyDelete
  2. salam..

    setuju sgt2..sgt la benar.. begitu besar ujian/kesusahan bg org yg cntik..tetapi jika ujian/kesusahan ini dpt dikawal..mashaAllah sgt besar ganjarannya InsyaAllah..menjaga riak, memelihara maruah, menjaga diri(berakhlaq mulia) supaya x didengki dan menjaga diri dr tidak dipandang "menarik" oleh ajnabi..masyaAllah, bukan senang nk buat nih..

    so, bila kita tgk balik, beruntung juga org yg cantik sbb diberi peluang untuk mengaut byk pahala jika dpt menjauhkan diri dr benda2 yg x lok nih..

    Wallahua'lam..sekadar berkongsi :))

    ReplyDelete
  3. Hansyirah: yup, wanita cantik ni banyak ujian dan dugaannya.. ehehhe..

    Azura: temkiu

    Tasneem: terima kasih atas perkongsian tu. Sy hargainya. ^^

    anonymous: ape yg cantik??ahahah

    ReplyDelete
  4. nice post btw :-)

    ulama' sarankan yang berwajah cantik utk berniqab, utk jaga hati muslimin!

    ReplyDelete
  5. manusia.. biasa la.. xpernah puas dngan apa yang ada :)

    ReplyDelete
  6. Salam alaik blogger,
    jalan2 tgk blog, rse tertarik laa ngan tema blog nih .
    * pink !
    [ sjk bilo ni nani mnat pink ????!]
    bizalik, ak stuju ngan post ni.

    Mnusia bse akn tgok kcantikan dgn pandangan mata kasar sjee. Tp bg yg xtrabiase , akn tgok kcantikan sseorg tu drpd plbgai angle.Sudut '90, 180, n 360..'

    hmm..gud nani. Ak pun pernah trfikir psal bnde ni, tgok2 dah ad kt blog mu yer.Nice.
    Truskan myampaikan perkara2 baik sbg peringatan bersama. Manfaatnya, utk kita2 jua :)
    Wassalam.

    ReplyDelete

sila tiggalkan komen anda..
kesudian anda amat saya hargai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...