Wednesday, December 14, 2011

Antara Rupa Paras Dan Hati Budi.

Assalamualaikum.
Apa khabar sahabat2 pembaca? Aku nak mintak maaf la ek kalo tiap2 kali korang masuk blog aku ni,
entri yang sama je korang duk tenung. Biasa la, aku tak sempat nak update blog.
Broadband pun mengalahkan siput. Lembap. He2.
Ok2, kali ni aku nak cakap pasal antara rupa paras dan hati budi, mana satu pilihan korang?

Aku buat entri pasal ni sebab hari tu, aku duk berbual2 dengan kawan aku.
Dia cakap, dia nak lelaki yang hensem dan berkulit putih. Yang tu nombor satu.
Pasal hati budi dia tu, yang tu nombor dua. Well, aku pun terfikirlah, kalo kita terlalu utamakan paras rupa,
nanti bila dah tua2 esok, nak lagi ke kat suami kita tu? or suami kita tu nak lagi ke kat kita?
Mostly, kalo cinta atas dasar paras rupa ni, biasanya kurang ikhlas sikit. 
Bagi aku lah, bagi korang aku tak tahu. Tapi mostly people ni sukakan seseorang because of
rupa paras dorang. Tak gitu ek? He2. Jarang pula jumpa yang jenis sukakan seseorang sebab tertarik dengan hati budi seseorang tu. 

Pada pandangan aku, cinta ( erm dengan cara halal) yang atas dasar kerana terpikat dengan hati budi 
yang baik seseorang itu adalah lebih ikhlas. Maknanya dia tak kisah, sama ada perempuan/ lelaki tu 
tak cantik atau tak hensem, yang penting mereka memiliki hati budi yang baik.
Sebab apa? Sebabnya nanti mereka inilah yang akan bertanggungjawab membentuk akhlak anak2 
kita nanti. ^^. Bukan takleh kalo tak cantik, cuma bagi aku, cantik atau hensem tu, itu adalah
bonus buat aku. Korang ada terfikir macam tu tak? 

Well, setiap orang ada taste dan cita rasa sendiri. Tapi aku harap, kalau jumpa yang tak cantik atau tak
hensem tu, janganlah dikutuk ye. Kesian. Siapalah kita untuk mengutuk mereka?
Cuba fikir, siapa pencipta mereka? Adakah kita cukup baik dan cantik untuk kutuk mereka?
Jadi, fikir2 kanlah ek. Jangan ikut sedap je cakap
"yeksss, dia tu dahlah hitam, gemuk pulak tu. Pendek, kontot..eeiiuuu..sape nak!!"
Cermin diri sendiri dulu sebelum mengata orang ye.

Jadi, kalau aku, aku akan pilih lelaki yang baik hati budinya dulu. Rupa paras tu nombor dua. ^^
Itu aku. Korang camner pulak? Maaflah kalau tak sudi dengan pandangan aku.
Apa yang dinyatakan adalah berdasarkan pandangan seorang insan yang lemah macam aku ni.
Maaf ye kalau tak sependapat.
Wassalam

P/S: Korang suka orang yang macam mana ek untuk dijadikan suami atau isteri? He2. 

13 comments:

  1. ada org ckp bercinta sblm kawen tu haram....

    tp x salah kn berkenalan? tp kne jaga batas la... kn bukn muhrim..

    sbb amal lbh suka org yg kita dh kenal hati budinye...

    bg amal hensem macm mane pun org tu tpi budi bahasa 0, trus amal x pndg dh.. huhuhu

    tp bile dh dpt yg baik... alhamdulillah.. kalau hensem tu kire pakej la.. :)

    ReplyDelete
  2. Nuramal: kak amal..! lama xdengor citer..kak amal sihat?? heheh...
    ye..boleh je nak berkenalan. bukan xleh langsung.^^ tapi kena jaga batas la.^^..hensem atau cantik itu bonus. yang penting hati budi dan akhlak tu dulu.^^

    ReplyDelete
  3. fizikal tak penting, dik. yg penting hati budi nya.

    ReplyDelete
  4. kakchik: yup..betul tuu..^^..ehehh..

    ReplyDelete
  5. bagi masz rupa paras ta pnting yunx pnting hati budi orng tu..
    btul ta..?

    ReplyDelete
  6. ye,yang penting, hati budi tu dlu,hihi

    ReplyDelete
  7. kadang2 susah nk nilai hati budi seseorg mse couple...sbb sumenyer nmpk baek jer..

    ReplyDelete
  8. hah ,betol tuu .kalau da couple .smue nmpak baek .yelaa tak kan nak kate pasangan nye jahat pulaks .thats why kene kenal2 je dulu .muahaha .peace^^

    ReplyDelete
  9. jelah and lyha: yup..tu memang perkara biasa da tu..huhuhu..masa kapel semua nampak baik..sebab kita da sayang..hihi. saya xder la kata kita kena tgk keburukan dia je..huhuhu...ok la tu..

    ReplyDelete
  10. kalau nak yang terbaik kita kena ubah diri kita untuk jadi yang terbaik jugak kn :)

    ReplyDelete
  11. Erk..kiz rasa dua-dua kot..tapi mostly orang akan tengok paras rupa ek?

    ReplyDelete
  12. Taufiq: yup..orang baik untuk perempuan yang baik..

    Kizz: ehhehe..dua2 tu ok je..tapi tu la..ramai yg akan tertarik kepada rupa..tapi mostly..kalo untuk dijadikan pasangan idup..tu lebih kepada hati budi ler..^^

    ReplyDelete
  13. exactly ... hidup brcinta xsmstinya mncari yg cantik, hensem , perfect je dpan mate kite ... kalo jdoh, itu lain crite la kan ... kalo knyataan muke xsbrpa, xpyh la brangan nk cri boifrend yg hnsem2 ....

    trima je la seadanya. rmai yg mintak kapel pon, sy rase boleh je pilih seseorang dri situ, xpyh bazir masa cri yg lain.. mgkin jodoh anda dgn slh seorang drpd mreka kann ? who knows God planning rite??

    ReplyDelete

sila tiggalkan komen anda..
kesudian anda amat saya hargai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...